Ilman menestystarinaa huom.

13445449_10154194515676390_2958537368839465700_n

[kuvassa Niiskuneiti poimii kukkasia niityltä. Tekstissä lukee ”I only want to live in peace and plant potatoes and dream.”]

Vertaiset tumblrissa muistuttavat, että paraneminen ei ole lineaarista. Terapeutti taas sanoi vuosia sitten, että voin ajatella hyvinvointiani pöytänä. Pöytä pysyy pystyssä, vaikka yksi sen jaloista horjuisi, jokainen vuorollaan. Selviytyminen ja keskeneräisyys onkin parhaimmillaan työtä, jota tehdään yhteistyössä ja tiettyjä tavoitteita kohti pyrkien.

Median mielenterveysnarratiivit kertovat samaa; rehki liikaa, hajoa, kokoa itsesi ja kukoista entistä ehompana. Entä jos en ole ollut aiemminkaan kovin kummallinen ja tulevaisuus omassa elinpiirissä on korkeintaan keskinkertainen? Koomikko Bo Burnham kertoo esityksessään Make Happy mantrasta, jota sukupolvemme edustajille syötetään. Joka ikinen meistä voisi olla erityinen juuri omana itsenään, ja tiemme menestykseen olisi varma, kunhan uskoisimme itseemme.

Suurimmalle osalle ihmisistä aikuisuuden ja kuntoutumisen pakollisia oivalluksia on se, että emme oikeastaan ole kovin häävejä ja tärkeitä. Maailma jatkaa kulkuaan meistä riippumatta, ja se on parhaimmillaan äärimmäisen lohdullista. Pahimmillaan se taas lisää omia merkityksettömyyden kokemuksia.

Ollessani sairaalahoidossa moni potilas sanoi vielä kirjoittavansa kokemuksistaan kirjan. Kukaan ei silti tehnyt niin. Sairastaminen jatkui, eikä elämässä saavutettu sitä voitokasta etappia, josta käsin kärsimystä voisi katsoa vain menneisyyteen kuuluvana reliikkinä. Monille meistä riitti vain se, että menisimme läpi normaaleista ihmisistä. Se onnistuu lopulta melko helposti. Mutta kun on kerran selviytynyt, tuntuu uusi pohjakosketus nöyryyttävältä. Kulissien säröistä pulppuaa muistoja kaikista menneistä epäonnistumisista ja nöyryytyksistä.

Uudella romahduksella on myös murskaava viesti. Et ole tästä vapaa vieläkään, etkä ehkä koskaan.

Mitä uudelleen sairastunut voi tehdä? Kelan terapiaa voi hakea viisi vuotta edellisen päättymisestä uudelleen. Hakeutua sitä odottaessa vertaistuen pariin. Palauttaa mieleen aiemmassa terapiassa hankittuja taitoja. Puhua. Ja ennen kaikkea kirjoittaa.

Kirjoitti: nappi

2 thoughts on “Ilman menestystarinaa huom.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s