Passiivinen vaikutus

Bear

sisältövaroitus: lihavuusfobia, ulkonäkö, laihduttaminen

Olemme menossa äidin kanssa syömään lounasta yhdessä. Astumme hissiin. Äiti vilkaisee itseään hissin peilistä ja päivittelee: ”Läskiä vaan on, täytyy alkaa laihduttamaan matkan jälkeen.” Hymähdän. Astumme hissistä lounasravintolaan. Minulla ei yhtäkkiä ole ollenkaan nälkä ja tuntuu että lihavuus reisissäni korostuu ja kaikki katsovat.

Kirjoituksia tästä aiheesta on tipahdellut viime aikoina kuukausittain, ja minä olen toki lukenut ne kaikki: Emmi-Liia Sjöholm kirjoittaa Helsingin Sanomien kolumnissa 25.4. ”Vartaloihanteet hiipivät päiväkotiin – vanhempien ei pitäisi ihailla eikä moittia omaa tai muiden kehoa”, Syömishäiriöklinikka julkaisi 6.5. blogimerkinnän ”’Kato ny miten kamala maharöllykkä!’ Älä laihduta -päivä 6.5.2016”, ja YLE 13.6. jatkaa artikkelilla ”’Olipa naapurin Anne laihtunut’ – lapsi oppii aikuiselta, minkälainen keho kelpaa”. Näiden kolmen aiheet käsittelevät sitä, miten lapsen kehosuhde periytyy kotoa – silloinkin kun vanhempien ulkonäkökommentit eivät kohdistu lapseen vaan heihin itseensä ja muihin ihmisiin.

Minä sain lapsena olla kehoineni varsin rauhassa miltään kommenteilta, sen puoleen kehuilta kuin haukuiltakin; kuulun niihin harvoihin, joilla ei ole suurempia kiusaamiskokemuksia kouluajoilta, ja myöskään kotona ei ohjailtu syömistäni tai liikuntaani niin, että sitä erityisesti muistaisin. Siitä huolimatta minulla on mielenterveysongelmia, joiden yksi suuri syy on suhteeni kehooni ja ulkonäkööni. Miten se on mahdollista?

Äiti on laihduttanut erilaisilla dieeteillä niin pitkään kuin jaksan muistaa. Joskus toki välissä on ollut ”lepsujakin” aikoja, mutta tällöinkin tuleva laihduttaminen on ainaisesti hänen mielessään. Äiti ja hänen miehensä tukevat toisiaan tavoitteessa nostelemalla kulmiaan yhteisillä aterioilla, jos toinen ottaa lisää ruokaa. He kiusoittelevat toisiaan vatsamakkaroista ja siitä, ettei toisen takaa pääse kulkemaan kun tämän ”perä on niin leveä”. Missä vaiheessa kiusoittelu muuttuu pelkäksi kiusaamiseksi? Äiti ja hänen äitinsä ruotivat yhdessä Seitsemän päivää -lehden kautta julkkisten, varsinkin naisten, ulkonäköä – suurin osa on liian lihavia tai laihoja tai muuten vaan rumia. Mummi muistelee kaihoten, kuinka hänellä nuorena oli ampiaisvyötärö, ja siihen todetaan ykskantaan, että nykyään ei uskoisi.

Minä ja äiti siinä hississä matkalla lounaalle emme elä tyhjiössä; on varsin ilmiselvää minkälainen ja -muotoinen keho ja ulkonäkö yhteisössämme on toivottava. Muistutuksena tästä ovat muun muassa mainokset, joiden kuvasto hyödyntää poikkeuksetta laihaa ja valkoista, pitkähiuksista ja feminiinistä, kun se kuvaa naisia. Näin on silloinkin, kun mainostettavana kohteena eivät ole varsinaisesti laihduttavat, valkaisevat ja feminisoivat tuotteet ja palvelut, joita toki niitäkin löytyy markkinoilta runsaasti. Toivottu ja tavoiteltava keho on tehty tiettäväksi, vaikka sitä ei suoraan sanottaisikaan.

Mainoksissa ja mediassa konventionaalinen kauneus tuntuu olevan selviö, jota ei kyseenalaisteta kuin erityistapauksissa huumorin tai harvinaisen vastakarvaisen esitystavan kautta. Myös se on perusjuttu, että joku jossain sanoo ”Läskiä vaan on, täytyy alkaa laihduttamaan matkan jälkeen.” Kaikki tämä on normaalia, sitä esiintyy tuon tuosta kaikkialla ja se on hyväksyttyä.

Miten on mahdollista että minulla on ulkonäköongelmia, vaikka ulkonäköäni ei ole haukuttu?

Kirjoitti: Kiuru

 

Linkit

Kivioja, Kreeta-Maria 13.6.2016: ”’Olipa naapurin Anne laihtunut’ – lapsi oppii aikuiselta, minkälainen keho kelpaa.” YLE Uutiset. http://yle.fi/…/olipa_naapurin_anna_laihtunut__laps…/8919591

Marjo 6.5.2016: ”’Kato ny miten kamala maharöllykkä!’ Älä laihduta -päivä 6.5.2016.” Syömishäiriöblogi. Syömishäiriöklinikka.http://www.syomishairioklinikka.com/…/kato-ny-miten-kamala-…

Sjöholm, Emmi-Liia 25.4.2016: ”Vartaloihanteet hiipivät päiväkotiin – vanhempien ei pitäisi ihailla eikä moittia omaa tai muiden kehoa.” Helsingin Sanomat. http://www.hs.fi/ruoka/a1461547967781

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s