Sairaudesta, turhista yksilöistä ja tuottavuudesta

03f7e02d094031d38d4eb68b92303632

Sisältövaroitukset: transmisogynia, cisseksismi, kiusaaminen

Uusliberaalissa valtiossa merkittävin yksilöä ja hänen arvoaan määrittävä tekijä on mitattavissa oleva taloudellinen tuottavuus. Siksi ihmisissä, jotka eivät ole osa tätä tuotannon järjestelmää, nähdään olevan jotain perustavanlaatuista vikaa. Heidän moraalinsa täytyy olla rappeutunut ja he eivät toimi, kuten ihmisen kuuluisi  uusliberaalissa talousjärjestelmässä toimia, heidät patologisoidaan.

Työtön tarvitsee kuntoutusta, “syrjäytyneellä” on pakko olla asiat hyvin huonosti koska hän ei ole virallisesti töissä tai opiskelemassa, vaikka ehkä hänen arvonsa ovatkin toisaalla kuin taloudessa, ehkä hän kirjoittaa kuukausittaisten toimeentulotukihakemusten ohella romaania. Täysin hyödytöntä, sanoisi talousajattelija.

Henkilökohtaisella tasolla olen joutunut eri instituutioiden keskellä kummalliseen välitilaan. Olen lapsesta lähtien ollut paljolti omissa oloissani ja ajatuksissani viihtyvä persoona. Kouluaikana minua kiusattiin, mikä ei ollenkaan lisännyt luottamustani toisia ihmisiä kohtaan samoin kuin ei kaikkialla eteeni tulevat transmisogynistisen diskurssin mikroaggressiot. Ihmisten kanssa toimiminen ja aistiärsykkeisessä ympäristössä toimiminen saavat minut väsymään kenties nopeammin kuin ihmiset tavallisesti väsyvät. Myöskin tentteihin ja kurssisuorituksiin liittyvä stressi pikemminkin lamauttaa kuin motivoi minua. Muun muassa näiden syiden vuoksi kaikki toistaiseksi tapahtuneet yritykseni opiskella suomalaisessa yliopistojärjestelmässä ovat kaatuneet liiallisen kuormittumisen seurauksena. Työelämässä asiat tuskin olisivat toisin mikäli sinne asti pääsisin.

Olenko siis sairas? Mielestäni se, etten kykene toimimaan järjestelmissä, jotka on rakennettu kokonaan toisenlaisten ihmisten tarpeisiin, ei tee minusta millään perustavanlaatuisella tavalla sairasta. En kuitenkaan liioin ole työkykyinen siinä merkityksessä kuin se instituutioissamme ymmärretään. Opintotuen menettämisen jälkeen minusta tuli sosiaalitoimen asiakas, melko pian tukipäätöksiin alkoi sisältyä uhkauksia tuen laskemisesta, ellen ryhdistäydy ja liity mukaan oikeaoppiseen tuottavaan toimintaan. Jos en kerran kykene opiskelemaan, minun pitäisi sosiaalitoimen mukaan olla sairauslomalla. Lähdin siis selvittelemään asiaa ja hakeuduin terveydenhuoltojärjestelmän piiriin.

Terveydenhuoltojärjestelmässä ei kuitenkaan ymmärretä mikroaggressioita, vaikka jonkin verran ns. vähemmistöstressistä onkin puhuttu. Se mikä cissukupuoliselle lääkärille kuulostaa kenties tahattomalta loukkaukselta tai vain viattomalta kysymykseltä, saattaakin itsellä saattaa koko päivän pois raiteiltaan ja jäädä mielen perukoille vaivaamaan vielä vuosiksi eteenpäin, koska nämä pienet teot yhdistyvät muiden pienten tekojen ja transfeminiinisiin henkilöihin kohdistuvan tappavan väkivaltaisen diskurssin suureen virtaan, josta en voi räpiköidä kuivalle maalle sillä aikaa kun kukaan ei sano mitään. Itse asiassa nämä samaiset psykiatrit, psykologit, sosiaalityöntekijät, younameit osallistuvat samaan väkivaltaan väärinsukupuolittamalla, kyselemällä leikkauksista tai utelemalla että “kumpaanko suuntaan nyt oletkaan menossa”.

Kaiken kaikkiaan terveydenhuoltojärjestelmä on toistaiseksi todennut minulle, että minä en ole tällä hetkellä sairas tavalla joka oikeuttaisi sairauspäivärahaan. Sain kuitenkin lähetteen neuropsykiatriseen tutkimukseen selvittämään persoonallisuuteni sijoittumista autismin spektrille. “Asperger ei kuitenkaan ole sairaus”, sanoi sosiaalityöntekijä. Jäämme siis odottamaan milloin seuraavan kerran minua aletaan uhkailla taloudellisen tilanteeni heikentämisellä. Ehkä minullekin keksitään jotain kuntouttavaa toimintaa, joka laittaa moraalini taas ruotuun.

Jos olet työkyvytön, olet sairas. Jos olet sairas, olet työkyvytön.

 

Oy Suomi Ab:ssa 
jokainen turha yksilö 
näkyy tuotteen hinnassa

Kutsut meitä ehkä julmaksi 
vaan on meilläkin etiikkamme 
nimitämme sitä taloudeksi

You can’t have a cake and eat it too 
kasvatimme tämän kakun yhdessä 
vaan nyt pysyt siitä erossa, eikös joo

 

Kirjoitti: Anonyymi radikaali

 

Mikroaggressio on hienovarainen, mutta loukkaava, syrjittyyn ryhmään kohdistuva kommentti tai teko. Mikroaggressio voi olla tahaton.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s