Telkkarissa on juhlat

Kipsisakka-altaat_laittomassa_tilassa_-_Ilmakuva_2013_(9709939955)

Enemmän kuin viisi mutta vähemmän kuin kymmenen vuotta sitten, tummana ja tihkuisena iltana, istuin ystävien seurassa sohvalla kuohuviinilasi kädessä katsomassa telkkarista itsenäisyyspäivän vastaanottoa. Minut oltiin kutsuttu “kisakatsomoon”, ensin oltiin syöty hyvin, minä olin yrittänyt pysyä kasassa minkä pystyin mutta loukkaantunut ja ahdistunut jostain puolihuolimattomasta kommentista niin että piti mennä moneen kertaan vessaan itkemään. Kaikki kyllä tiesivät etten voinut hyvin, että olin masentunut, ehkä jopa tiesivät että minulla oli ihan hirveetä, mutta kunnioittivat yksityisyyttäni. 

Istuin siinä mukavasti iskemässä juttua, vitsailemassa, juoruilemassa ja samalla yritin olla puhumatta siitä. Siitä että olen luuseri, epäonnistunut, niin hirveän, hirveän riittämätön. Ja kun riittävät ihmiset marssivat iltapuvuissaan ruudulle, ajattelin myös, en verbaalisesti mutta jossain tajunnan pehmeässä pohjamudassa, että riittämätön on yhtä kuin paha. Koska kun Suomi-kakku rakennetaan yhdessä, ja koska itse en tee muuta kuin syön – en paljoa toki, toimeentulotuen ja Kelan tukeman terapian verran mutta kuitenkin – riittämättömyyteni onkin tavallaan jo pahuutta, jonkinlaista kummallista riistämistä, varastamista, sen ken ei työtä tee ei syömänkään pidä ja niin pois päin. 

Kun kättelyt oli kätelty, ja haastattelijat alkoivat kierrellä juhlavieraitten joukossa, tapahtui jotain odottamatonta; ei toki ruudulla, vaan omissa ajatuksissani. Seurasi parin hyvin tärkeän ihmisen haastattelu, en muista ketä he olivat, en edes pinnallisia tuntomerkkejä, mutta muistan olennaisen: että he olivat tehneet kovaa työtä “brändityöryhmässä”, luomassa Suomi-brändiä. He esittelivät tuloksiaan, joita en enää muista, koska ne olivat jotain yhtä yllättävää kuin “puhdas luonto” ja “suomalainen työ”. 

Kuuntelin, ehkä ihan suu auki, sitä käsittämättömän tyhjää, latteaa puhetta. Herrajumala sentään, minä ehkä istun kotonani maalaamassa ja itkemässä ja hautaamassa itseäni jätteeseen ja paskaan silloin kun en nuku, ja minähän nukun paljon, mutta nämä brändityöryhmäläiset eivät kyllä kuulosta siltä että tekisivät ajallaan mitään sen hyödyllisempää. Ero on vain siinä, että heille maksetaan hitosti enemmän, ja ainoastaan minä häpeän. Itseasiassa, ymmärsin olevani yhteiskunnalle verrattain kevyt “taakka”.

Aloin myöhemmin ajatella kaikkia niitä ihmisiä, jotka tekevät vahingollista työtä, ja olisi kaikille parempi että he pysyisivät vain kotonaan ja palkka juoksisi. Syrjivän tai muuten vahingollisen politiikan ajamista, riittämättömyydentunteen aiheuttamista ihmisille jotta heistä tulisi mahdollisesti ostajia, suoraa ja epäsuoraa luonnon ja ihmisten vahingoittamista. Vähemmän minulla on omallatunnollani kuin heillä. Saatan olla sitä mitä “pummiksi” haukutaan, mutta ainakaan minulla ei ole vastuullani jotain Talvivaaraa.

Ystävät, joiden seurassa tuona itsenäisyyspäivän iltana istuin, ovat edelleen minulle rakkaita. He ovat, hämmentävän monien muiden ohella, ihmisiä jotka ajattelevat minusta hyvää ja haluavat minulle hyvää, ja jotka eivät jostain käsittämättömästä syystä ajattele minua ja olemassaoloani pahana asiana. Läpi masennukseni repivän ja romuttavan vuoristoradan tieto siitä, että on silti ihmisiä, jotka ajattelevat minusta hyvää ja haluavat minulle hyvää, on uudestaan ja uudestaan herättänyt minussa niin vahvaa epäuskonsekaista kiitollisuutta, että pitää ihan istua alas. 

Toivon, että jonain päivänä epäuskoisuus, jos ei katoa, niin ainakin kutistuu vain pieneksi epäuskon väreeksi, samanlaiseksi kuin se joka saa minut huokaisemaan: “miten kahvi voi olla niin hyvää!” Että jonain päivänä minusta ei enää olisi käsittämätöntä, että joku voisi ajatella minusta hyvää, minua hyvänä asiana. Sinä päivänä asiat ovat jo paljon paremmin.

 

Kirjoitti: Jane Austerity

Kuvassa: Talvivaaran kipsisakka-altaat vuonna 2013

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s