Lainaus

Masentunut vai ylikuormitettu?

Sanna Rikalan tutkimuksen tuloksiin kannattaa tutustua:

Rikalan mukaan voikin perustellusti olettaa, että työelämässä esiin noussut pahoinvointi ja työuupumus näkyivät masennusperusteisen työkyvyttömyyden syynä. Työuupumus ei itsessään ole virallisiin tautiluokituksiin kuuluva sairaus eikä siten myöskään Kansaneläkelaitoksen hyväksymä diagnoosi, jota voisi käyttää sairausloman perusteena.

”Voi kysyä, onko masennukseksi diagnosoidussa työuupumuksessa kyse yhteiskunnallisesta käytännöstä, jolla työelämän rakennemuutoksen tuottamia ongelmia pyritään hallinnoimaan?”

Rikalan mukaan masennusdiagnoosiin liittyvien ristiriitojen käsittely ja ”sosiaalinen kipu” näyttäytyivät yhtä merkittävänä kärsimyksen lähteenä kuin työpaineet.

”Naiset eivät halunneet tulla leimatuiksi sairaaksi. Sitenhän työn ongelmat yksilöllistettiin eli siirrettiin terveysongelmaksi henkilökohtaiselle ja ruumiilliselle tasolle.”

Rikala korostaa, että työn tehostamisohjelmat ja tulospaineet ovat kohdistuneet erityisesti naisvaltaisille aloille. Ihmissuhde- ja palvelutyössä työn mittaaminenkin on hankalaa – toisin kuin esimerkiksi miesvaltaisilla teknisillä aloilla. Naisvaltaisilla aloilla työskentelevät miehet masentuvat ja jäävät pois töitä yhtä usein kuin naisetkin.

Jotta naisalojen työn ongelmat eivät tulisi käsitellyiksi sukupuolittuneesti naisten terveysongelmina, puhetapaa pitäisi muuttaa.

”Eräs haastateltu puhui taakkaisuudesta. Taakkaisuus ei kätkisi kuormittavien työolosuhteiden vaikutusta yksilön voinnin määrittelyssä.”

Masennusdiagnoosi sälyttää työn ongelmat uupuneelle

Lue myös:

Masennus on etenkin nuorten naisten piina. Mediassa hoetaan, että masennus uhkaa erityisesti tunnollista suorittajaa: aikuisiksi kasvaneet kympin tytöt tavoittelevat täydellisyyttä, vaativat itseltään mahdottomia ja uuvuttavat itsensä. Tämä on vain osatotuus. Nuorten naisten masennus ei ole menestyjien sairaus, vaan selvästi yhteydessä huono­osaisuuteen, köyhyyteen ja vähäiseen koulutukseen.

http://jakokahteen.fi/koyhyys-masentaa-naisia-ei-ylisuorittaminen/

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s