R///kausvitsit vahingoittavat sinua ja ympärilläsi olevia

 stop-44122_960_720

Sisältövaroitukset: seksuaalinen väkivalta, raiskauksella vitsailu

 

Vähän aikaa sitten olin some-ryhmässä, jossa mies heitti “raiskausläppää”. Hän aloitti ketjunsa varoittamalla läpän rajuudesta ja yritti jo valmiiksi irtisanoa itsensä vastuusta; mielensäpahoittaminen ei olisi hänen vaan lukijan vastuulla.

Kyseinen mies heitti sitten kuvia, joissa oli ilmastointiteippiä, huumausaineita, kommandopipo ja muuta tavaraa, joka viittaa seksuaaliseen väkivaltaan, tekstillä: sex- starter kit. Samassa ketjussa oli myös kuva, jossa miesoletettu huumasi naisoletettua kloroformilla. Tekstiä en muista, mutta ”vitsi” oli siinäkin se, että naisoletettu huumataan raiskattavaksi.

Samassa ryhmässä on noin 500 jäsentä ja suurin osa on naisoletettuja. Seksuaalinen väkivalta koskettaa erilaisissa muodoissa nimenomaan heitä. Miehen reaktio oli puolustautuva hänelle osoitettuihin kommentteihin, joissa monet naiset ilmaisivat, että raiskausvitsit eivät ole ok. Hän ja eräs nainen puolustelivat vitsejä sillä, että ne nyt vain ovat osa mustaa huumoria. Hän totesi: “Vaikka olenkin sitä mieltä, että jos mistään asiasta joka voi loukata ei saa vitsailla, on aika vähissä huonon / julman / mustan / epäkorrektin vitsin aiheet aika vähissä.” Itse ketjun aloittaja pyysi lopulta anteeksi mielipahaa, eikä sanallistanut ainakaan sitä, että olisi pyytänyt anteeksi mahdollisia triggeröitymisiä. Tai sitä, että nauraa ryhmässä olevien naisten mahdollisille seksuaalisen väkivallan kokemuksille.

Viha seksuaalista väkivaltaa kohtaan ja niitä ihmisiä, jotka tahattomasti tai tahallaan sallivat sille naureskelun, on enemmän kuin sallittua. Se on itsesuojelua ja oman tilan luomista niille, joita seksuaalinen väkivalta koskettaa ensisijaisesti, ja joille se on uhkana eri elämänalueilla.

Miesten on helppo nauraa seksuaaliselle väkivallalle, se kun ei pääsääntöisesti niin laajassa mittakaavassa kosketa heitä. Heidän kehojaan ei arvostella eikä objektoida samalla lailla kuin naisten. Samalla tuo raiskauksella vitsailu on kaksiteräinen miekka: aivan erityisesti miesten kokemille raiskauksille nauretaan ja niitä vähätellään. Miesten raiskaamista voi jotkut pitää jopa mahdottomana, koska uskottelevat että maskuliininen mies perinteisesti aina haluaa seksiä ja jokainen ”kaato” on saavutus. Sellaisessa kulttuuriympäristössä seksuaalista väkivaltaa kokenut mies kokee erityisesti vähättelyä omia tunteitaan kohtaan. Bros before Hoes -asenne, eli hyvä veli-mentaliteetti suojelee raiskaajia ja väkivaltaisia asenteita sisäistäneitä miehiä miesporukoiden sisällä. Tämä on sitä, mistä puhutaan toksisena eli myrkyllisenä maskuliinisuutena.

Vain miehet voivat itse muuttaa sitä kuvaa, mitä miehuus on. Ja se vaatii, että mies itse irtisanoutuu kaikkiin ihmisiin kohdistuvista väkivaltaisista ”vitseistä” ja fantasioista. Se tarkoittaa, että miehuuden pitää muuttua väkivaltaisesta verbaalisesta ja fyysisestä käytöksestä hoivaan ja muiden ihmisten fyysisen sekä psyykkisen turvallisuuden huolehtimiseen. Ja se tarkoittaa sitä, että miehet itse opettelevat pyytämään ja tunnistamaan suostumuksen sekä omat mahdolliset väkivaltaiset toimintamallinsa.

Se tarkoittaa: ei enää raiskausvitsejä. Miesten on itse laitettava kuriin porukkansa seksuaaliset häiritsijät.

Kasvu lapsesta aikuiseksi vaatii, että alkaa ottamaan vastuun omista teoistaan. Tämä tarkoittaa myös vähättelyn lopettamista. Vastapuolen oikeutetun reaktion manipuloiminen ja poispyyhintä vähättelyllä sulkee ovia aidolta vuorovaikutukselta. Väkivaltaisen käytöksen tuloksen, vastapuolen reaktion, vastaanottaminen ei ehkä tyypillisesti ole kuulunut stereotyyppisen vahvan miehen rooliin, mutta sen on muututtava. Jos miehenä pystyt vastaanottamaan itsesuojeluvaistosta tai pelosta kumpuavan reaktion naisoletetuilla, olet jo pitkällä. Siitä voi seurata aikuisen reaktio, eli oman käytöksen tunnistaminen ja arvon palautus kohteelle anteeksipyynnön muodossa. Nykyään miehet pyytävät liian harvoin anteeksi ja liikaa vähättelevät tekojansa. Silloin teon kohteen haavoittuneisuus jää tunnustamatta, ja etäisyys säilyy vuorovaikutuksessa oman miehisen linnakkeen suojassa. Sitä myös suojellaan, jotta ei vain oltaisi pehmeitä ja empaattisia kuin naiset. Näin sisäistetty misogynia muodostuu miehillä tuhoavaksi voimaksi.

Minä katson teitä, miehet, ja sitä miten te käyttäydytte. Ja minä henkilökohtaisesti jätän yksin ne miehet, jotka käyttäytyvät itseäni kohtaan väkivaltaisesti ja kourivat vain ”vitsillä”. Se päätös on hiljainen ja tapahtuu sivusta käytöstänne seuraamalle ja teistä kukaan ei saa tietää siitä.

Kirjoitti: Femme Hope

 

Triggeröityminen tulee englannin kielen sanasta trigger. Triggeröityminen tapahtuu, kun jokin asia (trigger, eli laukaisin) saa aikaan negatiivisen tunnereaktion. Reaktio voi olla esim. pelkoa, paniikkiä, flashback tai fyysisiä oireita (tärinä, väsymys.) Lue lisää esimerkiksi tuolta: Guide to Triggering

One thought on “R///kausvitsit vahingoittavat sinua ja ympärilläsi olevia

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s