Vinkkejä someahdistuksen ja maailmantuskan taltuttamiseen

ass-1220250_960_720

Netissä ja somessa roikkuminen on varmaankin monelle helppo tapa kuluttaa aikaa ja rentoutua silloin, kun olo ei ole parhaimmasta päästä – oli sitten kysymys rankasta päivästä töissä tai opinnoissa, ihmissuhdesotkuista ja/tai mielenterveyden ongelmista. Ongelma netissä ja erityisesti somessa on, että eteen tulvii helposti ahdistavaa, vihastuttavaa ja surullista sisältöä. On huolestuttavia uutisia maailmalta, poliitikkojen ja julkkisten syrjiviä kannanottoja, tuttujen ja puolituttujen vääntöä ja sanasotaa milloin mistäkin. Välillä vierailu esim. Facebookissa on kaikkea muuta kuin rentouttava. Moni kokee oman ja muiden tietoisuuden lisäämisen ja kannanottamisen tärkeäksi, mutta aina ei vain jaksa. Eikä tarvitsekaan. Sillä kun välillä ottaa kunnon lepotauon maailmantuskasta, seuraavana päivänä saattaa olla enemmän energiaa toimia tiedostavasti.

Kokosimme Radikaalia mielenterveyttä -blogiporukan kanssa vinkkejä someahdistuksen taltuttamiseen:

– Etsi sopiva suojapaikka netistä:

 • Luontodokumentit Yle Areenassa. (http://areena.yle.fi/tv/ohjelmat/luonto) Ihmisten maailman sekasotkut jäävät hetkeksi kauas taakse, kun seuraa vaikkapa eri kolibrilajien monimuotoisuutta tai syvän meren kalojen elämää. Riskinä väkivaltaiset saalistuskohtaukset ja kuvaukset luonnon tuhoutumisesta. Voit itse harkita, kuinka paljon nämä ahdistavat ja yrittää valita dokumentin, jossa tällaisia teemoja ei kovin paljon esiintyisi.

 • Eläinten kuvat ja eläinvideot laajemminkin. Omaa Facebook-feediä tai YouTube-tiliä voi keventää tykkäilemällä ja seuraamalla eri eläinten fanisivuja tai videokanavia. Facebookin puolella suosittuja ovat mm. Sämpy-kissa, Frans-sonni ja aasi nimeltä Sumu Sireeni. Youtubesta maailmanmaineeseen on noussut esim. japanilainen pulleaposkinen kissa nimeltä Maru (https://www.youtube.com/channel/UCRVruzlQF5cqpw9jQgIgNdw).

 • Musiikkiohjelmat Yle Areenassa (http://areena.yle.fi/radio/ohjelmat/musiikki) ja muualla netissä. Oman maun mukainen musiikki ja siitä kertovat juontajat etäännyttävät maailman pahuudesta. Hyvä puoli netin kautta kuuntelussa on se, että tarpeen tullen voi hypätä kappaleen yli. Samalla voi puuhailla jotain pientä: siivoilla, tiskata tai järjestellä kotia, värittää värityskirjaa tai tehdä käsitöitä.

 • Ylivirittyneeseen mielentilaan voi auttaa pelaaminen esim. SpielByWebissä, jossa pelataan lautapelejä tuntemattomien tai tuttujen kanssa netin välityksellä.

 • Erilaiset testausvideot, joissa kokeillaan uusia tuotteita, esimerkiksi https://youtu.be/MAcT82nAfZk ja https://youtu.be/Gy-tAgywBl8

   

  Tai irtaudu netistä kokonaan:

  • Jos sinun on vaikea irrottautua ahdistavista ajatuksista, keksi pientä puuhaa kotona. Siivoa vaikka roskiskaappi, jynssää hellaa, kastele kukat. Tulee tarmokas olo ja synkissä syövereissä pyöriminen katkeaa.

  • Eläinten paijaus, luonnossa oleilu, retkeily.

  • Läheisyysöverit ja halailu ystävien tai kumppanin kanssa, jos se on oma juttu.

  • Kokkaaminen tai leipominen saattavat myös auttaa, sillä ne vievät huomion ajatuksista tekemiseen. Lisäksi palkintona on ihania aistinautintoja!

   

  Lisäksi on hyvä tiedostaa, mitkä ovat niitä aiheita, joita ei vain kestä tai joista voi huonosti. Näistä aiheista voi lukea vaikka vain otsikot. Jos sitten on aihe, johon haluaisi tutustua, kannattaa yrittää valita sellainen teksti tai ohjelma, jossa ei ole mässäilyä. Ahdistaviakin aiheita saatetaan lähestyä todella eri tavoin! Voit ehkä kysyä ennakkoon ystävältä tai tutulta blogipostauksesta tai videosta: mikä sen näkökulma on, kuvaillaanko siinä ahdistavia tapahtumia yksityiskohtaisesti jne.

  Nämä vinkit saattavat kuulostaa silmien sulkemiselta ja ehkä mietit, ettet halua jäädä täysin ulos maailman menosta. Rauhoittumisen ja oman voinnin huomioonottamisen voi kuitenkin yhdistää tiedostavaan someaktivismiin. Kaikelle on aikansa eikä tietokoneen sulkemista tarvitse sen kummemmin perustella. Tästäkin aiheesta on tulossa postaus, stay tuned!

   

  Kirjoittivat: Annake & blogikollektiivi

   

  Kuvassa ei ole Sumu Sireeni vaan anonyymeiksi jäävät aasit, jotka on kuvannut mvdsande (pixabayssa).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s