Miksei saa opastaa köyhää?

13680625_10206864545001366_6870767125173301054_n (1)

Oheiseen kuvaan tuli inspiraatio siitä, kun hesarin mielipidepalstalla kerrottiin viikolla keräkaalin c-vitamiinipitoisuudesta ja lueteltiin muita syitä siihen, että _oikeasti_ rahan puute ei ole ongelma, vaan köyhäkin voi syödä terveellisesti.

Koska ikuisuusaihe kyseessä, tässä vielä summausta syistä, joiden vuoksi köyhille annetut ohjeet saa jättää antamatta:

-Neuvominen ja opastaminen pönkittää muutenkin hyvin sisäistettyä oletusta siitä, että köyhyys on oma vika. Että köyhässä on jotain muutakin vikaa kuin se ilmeisin. Eli se että ei ole rahaa. 

-Köyhyyden tarkastelu ottamatta huomioon yhteiskuntaa; sitä miten köyhyys on tuotettua ja ylläpidettyä luokkayhteiskunnassamme. Miksei asennekorjausohjeita anneta rikkaille jotka harrastaa verovälttelyä? Kysymmepä vaan tätäkin.

– Mielenterveysongelmista kärsiville (etenkin masentuneille) ja köyhille tarjotuissa ”vinkeissä” on sama inhottava fiilis: ikään kuin ne joilla on rahaa ja joilla ei ole masennusta olisi hyviä kertomaan, mitä pitää tehdä. Lopputuloksena häpäisykulttuuria: ”mikset mene lenkille?”

– Ei huomioida, miten ihmisillä on erilaiset mahdollisuudet tehdä asioita. Näitä rajoitteita ei tule ajatelleeksi, jos ne eivät ole omakohtaisia – kuten usein monin tavoin etuoikeutettujen ihmisten kohdalla on.

– neuvot olettaa et köyhä käyttää koko elämänsä siihen saatanan ruuan valmistamiseen ja ilmaisten puistojumppien paikallislehdestä metsästämiseen. Ei saa olla muuta elämässä. Paitsi mustikat. Kerää mustikat.

– Jengi ei tajua että kukaan ei jaksa vittu niitä niksejä ja saatanan puistojumppia metsästää vuosia. Hetken köyhyyttä jaksaa mutta joskus olis pakko vaihtaa vapaalle.

Kollektiivituotos.

Enemmän köyhyyden vaikutuksesta arkeen tässä blogissa: Traumatisoiva sosiaalitoimi ja Köyhyyden ja mielenterveysongelmien yhteys.

One thought on “Miksei saa opastaa köyhää?

  1. Kirjoitat todella hyvin. Mä on nyt jälleen twiitannut aiheesta kun ottaa päähän tietämättömyys ja taito asettua toisen ihmisen asemaan. Kyllä on köyhää täytyy sanoa vaikka lompakko olisi kuinka paksu. Ei me voida olla kaikki samanlaisia, mutta epärehellisyys ja tasa-arvottomuus vihastuttavat.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s