Menovinkki: Mad Pride Tampereella 3.9.

11120533_1083827418311081_4711997158719319479_n

[kuvassa kyltti, joka on pöydällä. Sen tausta on keltainen, ja siinä lukee punaisella Mad Pride ja siinä on punaisia pieniä aurinkoja.]

Suomen toinen Mad Pride järjestettiin Tampereella viime keväällä. Nyt syyskuun 3. päivä uudestaan. Tämä kiva. (Hakukone kertoo, että tässä välissä on ainakin Kotkassa ollut miekkari.)

Viime vuodesta jäi itselle hyvät tuntemukset; oli hyvä ilma (se nyt ei tietenkään ole valittavissa), kiva tunnelma, hienoja kylttejä… haluaisin kehua myös huutoja, mutta en muista niitä. Varmaan nekin oli hyviä. Sen sijaan muistan että jossain kohtaa Hämeenkadulla joku huusi kulkueelle, että ”menkää hoitoon”. Moni huusi takaisin, että ”mentäs jos päästäs”.

Tässä ollaan asian ytimessä. Sitä rahaa tarvittaisiin aivan hemmetisti lisää.

Lisäksi itselleni oli yllättävän tärkeää tuo joukkotapahtumaluonne: ongelmiensa ja oireilujen kanssa on lopulta kamalan yksin, oli kivaa olla tyyppien keskellä mielenterveysongelmien yhdistämänä.

Tästä päästäänkin tän blogin toistuviin aiheisiin; se yksin jääminen ja tuen puute on moninaista. Edelleen aivan liian usein ihmiset joutuu piilottelemaan ja vaikenemaan. Aivan liian usein ihmiset ajattelee että on ok kutsua väkivaltaisia rikollisia ”hulluiksi” tai käyttää ”avohoitopotilasta” haukkumasanana. Aivan liian usein mielenterveyteen liittyvät asiat nähdään yksilön asioina, eikä osata tai haluta nähdä kuinka paljon yhteiskunnan tuki tai useimmiten tuen puute vaikuttaa pärjäämiseen ja toipumiseen. Olisi aivan hemmetisti helpompaa jos mielenterveysongelmat olisi asioita toisten joukossa, ei sen kummemmin leimaavia tai noloja. Olisi aivan hemmetisti helpompaa jos mielenterveyspalvelut pelaisi sutjakkaasti, ei joutuisi elämään liian pienen toimeentulotuen epävarmuudessa ja sosiaalityöntekijöiden mielivallan alla, terapiaa saisi helposti kaikki, ei vain ne jotka pystyy maksamaan omavastuun ja kuntoutumaan opiskelemaan tai työelämään (tätä tosiaan edellytetään kelan kuntoutustuen saantiin).

Toisin kuin oikeistolaiset käppäsedät haluaa uskotella, yhteiskunnan tuki ei saa ihmisiä ottamaan itsestään ja läheisistään vähemmän vastuuta, se vain tekee siitä helpompaa monin eri tavoin. Se tekee myös mielenterveysongelmista kärsivän elämästä helpompaa. Jonkun mielestä rahasta stressaaminen parantaa vaikka yleistä elämänhallintaa, parisuhdetta tai suhdetta lapsiin, väitän että päinvastoin. Energian voi suunnata johonkin muualle. Uskottelut kärsimyksen jalostavista vaikutuksista saa tunkea sanonko minne. (Saiskohan tästä jonkin iskevän lauseen kylttiin…)

Olikos mulla muuta? Niin joo, radikaalit suosittelee että jos et ole esimerkiksi joukkovoimamielenosoituksessa Helsingissä, tule toki Tampereelle madprideilemaan vajaan kahden viikon päästä lauantaina.

Kirjoitteli: eli nah

 

Kuva on Mad Pride 2015-facesivulta.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s