”Ootko muistanu syödä?”

 Can-Guinea-Pigs-Eat-Apples

[kuvassa valkoinen pitkäkarvainen marsu ruohikolla. Se syö vihreää omenaa. Toisen tumman marsun takapuoli näkyy kuvassa osittain.]

Sisältövaroitus: syömiseen liittyvät ongelmat ilman varsinaista syömishäiriötä

Kun ihmiseltä poistetaan viisaudenhampaita, hänelle annetaan ohjeita mitä kannattaa syödä. Flunssassa olevaa muistutetaan syömisen ja juomisen tärkeydestä. Sen sijaan harvemmin puhutaan siitä, että monista mielenterveysongelmista kärsivillä syöminen on vaikeaa. Puhumattakaan siitä, että kauppaan meneminen ja ruoan valmistaminen on vaikeaa! Tämä voi liittyä mm. uupumukseen, lamaantuneeseen oloon, ahdistukseen tai siihen, että lääkkeet voivat aiheuttaa huonon olon. Jotkin lääkkeet saattavat kadottaa nälän tunteen. On hyvä huomata, että jopa lehtien “helpot ohjeet” saattavat olla  mahdottomia, jos voileivänkin tekeminen on ylivoimaista.

Yhteiskunnassamme “oikeanlaiseen” ja terveelliseen syömiseen kiinnitetään paljon huomiota, mikä taas aiheuttaa häpeää jos ei “syö kunnolla”. On kertakaikkisen okei herkutella tai syödä vaikeina aikoina lähinnä niitä ruokia, jotka menevät helposti alas ja joita on helppo valmistaa/joita ei tarvitse valmistaa. Tee asioista mahdollisimman helppoja. Hyödynnä ilman huonoa omaatuntoa puolivalmisteita ja valmisruokia. Pikapuurot ovat näppäriä: keitä vettä & kaada. (Täällä hyvä vastine syytöksille epäterveellisyydestä ja laiskuudesta. Huomaa, että tekstiä ennen on kommentteja, joista watsonlyn kommentti on syyllistävä. Suosittelemme, että tekstistä luetaan vain ei-kursivoitu osa.)

cute_guinea_pigs____by_celsycake-d4u4bkz

[kuvassa vierekkäin kaksi valkoista lyhytkarvaista marsua vaalealla alustalla. Ne syövät yhtä vihreää ruohonkortta, jonka toinen pää on toisen ja toinen toisen suussa.]

 

Ei ole olemassa kaikille sopivia ohjeita, mutta tässä joitakin vinkkejä joiden toimivuutta voi testata:

On tärkeää muistaa syödä, vaikka on paha olla. Jos ruokailurytmin pitäminen tuntuu vaikealta, etkä voi pyytää ketään muistuttelemaan, pelaa interaktiivista self care- Guidea.

Pidä kaapissa aina: (kauppaan lähteminen voi olla vaikeaa)

-kertakäyttöastiat (jos tiskaaminen on ylivoimasta)

-mysli ym patukat käteviä, lisäksi helppo ottaa mukaan ja säilyy hyvin kassin pohjallakin

-murot/myslit

-nuudelit

-kuivatut hedelmät, pähkinät

-kasvimaidot (säilyvät pitkään),

– vauvanruokasoseet, erityisesti marjoja ja hedelmiä sisältävät (helppo tapa saada ruokavalioon hedelmiä ja marjoja, jos ei jaksa muuten niitä kuoria; pitkä säilymisaika omassa pakkauksessaan)

Pyydä apua. Avun pyytäminen ei ole välttämättä helppoa, ainakaan heti. Tukea tarvitsevia kuitenkin on totuttu pitämään heikkoina ja moni on tottunut esittämään vahvaa. Mieti, onko joku läheinen, jolta voi pyytää apua. Onko lähipiirissäsi joku, joka kokkaa mielellään tai tulee käymään sun kanssa kaupassa? Sano, että ruokailun kanssa on haastavaa. On yllättävän paljon ihmisiä, jotka ilahtuvat, kun voivat olla avuksi. Moni myös pitää siitä, että saa kokkailu- ja ruokaseuraa. Kannattaa kuitenkin huomata, että seura, hälinä tai ihmispaljous voi myös tehdä syömisestä joillekin vaikeaa.

Jos on vaikea saada alas mitään, jäätelö, mehukeitot ja soseet saattavat helpottaa.

Jos olet herkkä verensokerin heilahteluille ja ne vaikuttavat mielialaasi, on hyvä pitää saatavilla helppoa ja nopeaa pikkupurtavaa. Toisille makeat asiat maistuvat paremmin, kun taas toisilla pieni suolapala helpottaa nälän ja verensokerin laskun aiheuttamaa pahoinvointia tehokkaammin. Makeita pikkupurtavia:

– Myslipatukat

– Jugurtti/soijajugurtit

– Jäätelö

– Kuivatut hedelmät ja pähkinät

– Suklaapatukat

– Keksit

Suolaista naposteltavaa:

– Leipä (jos et jaksa tehdä voileipää kaikkine päällysteineen, pehmeä sämpylä tai hapankorppu margariinilla tai kokonaan ilman voi toimia)

– Karjalanpiirakka (markettien paistopisteiden valikoima on pelastanut pulasta monesti!) tai kylmähyllystä mikron kautta: vihis eli kasvispiirakka!

– Suolakeksit

– Sipsit

– (suola)pähkinät

Muista myös juoda! Veden maustaminen sitruunalla saattaa tehdä juomisesta houkuttelevampaa.

 

BONUKSENA HELPPO RUOKAOHJE: Miso-tahnaa kannattaa säilyttää jääkaapissa. Se säilyy pitkään ja ruuanlaitto on helppoa, jos löytyy vedenkeitin. Se menee näin: Laitat suht puhtaaseen kulhoon nuudeleita, (pakastelokerosta hernemaissipaprikaa jos aiot luksustella,) vedenkeittimestä kiehuvaa vettä ja puristat kulmasta avatusta misopussista sekaan ruokalusikallisen misoa. Anna olla jokunen minuutti (päälle voi laittaa lautasen lämpöä pitämään). Voila, lämmin ateria.

 

Kollektiivituotos

3 thoughts on “”Ootko muistanu syödä?”

  1. Alisa sanoo:

    Tää oli hyvä ja konkreettinen teksti, kiitos! Paljon tuttuja asioita ja sellaisia, joista ajattelee ettei kukaan muu koe näin ja oon vain jotenkin viallinen kun en osaa ees syödä. Oon vasta viime vuosina kunnolla tajunnut säännöllisen syömisen tärkeyden eikä asiasta oo puhuttu oikein missään. Lääkäreitä on kiinnostanut lähinnä et syönkö lihaa ja miksi en ja oishan se nyt tärkeää.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s