Pelottava, ahdistava ja välttämätön uni

fairy-tale-1181029_960_720

[Kuvassa musta tähtitaivas, alareunassa on valkoista nurmikkoa. Taivaalla lentää pieni valkoisin ääriviivoin piirretty lintu. Nurmikolla oikealla puolella kuvaa seisoo valkoinen, mustin ääriviivoin piirretty kala, jolla on jalat ja jaloissa kengät. Kalan silmästä valuu kyynel.]

Sisältövaroitukset: Uniongelmat, paniikkihäiriö, kehodysforia, kuolemanpelko, ahdistuneisuus, masennus.

Kello lähestyy seitsemää ja hieman epämiellyttävä olo alkaa painaa rintakehässäni. Yritän unohtaa sen ja vaihdan television kanavaa. Minua ei oikeastaan kiinnosta katsoa mitään, mutta en jaksa keskittyä muuhunkaan. Yhdeksältä alan ajatella siivoamista. Järjestän hieman tavaroitani. Syön iltapalaa. Epämiellyttävä olo kasvaa. Se kasvaa sellaiseksi, että sen kanssa on inhoittavaa pysyä paikallaan. On pakko liikkua ja sen takia järjestelen tavaroita ja pohdin, jaksaisinko käydä ulkona.

En oikeastaan tässä vaiheessa edes tajua, mikä minulla on. Kumppani ehdottaa kymmeneltä nukkumaan menoa. Sanon, ettei huvitä vielä. Selaan facebookin uutisia, mutta kaikki mielenkiintoiset uutiset on jo luettu. Tiedän, että minun pitäisi mennä suihkuun, mutta en saa itseäni likkeelle. Iltarutiinit tuntuvat tuomiolta. Keksin sijaistekemistä, höpötän kaikenlaista.

Lopulta saan käytyä suihkussa, harjattua hampaat, rasvattua kasvot ja puettua yövaatteet. Teen kaikki nämä monivaiheiset toimenpiteet vain sen takia, että pääsisin makaamaan selälleni sänkyyn, katsomaan kattoa ja miettimään pakokauhun vallassa kuolemaa. Ajattelen, että jos nyt nukahdan, en enää koskaan herää. Nukkuminen on ajatuksissani väliaikainen kuolema, joka voi muuttua pysyväksi. Ajattelen, että joku tahtoo minulle pahaa. Ajattelen, että asuntoomme murtaudutaan ja meidät tapetaan. Ajattelen, että taloamme pommitetaan. Onhan asioiden todennäköisyys pieni, mutta se ei tarkoita, etteikö niin voisi käydä. Minulle on ennenkin sattunut kamalia asioita, joiden todennäköisyys on pieni.

Jossain vaiheessa en enää pysty lainkaan hallitsemaan ajatuksiani. Pahoinvointi ja lamaantuminen muuttuvat hallitsemattomaksi itkuksi ja hyperventilaatioksi. Sydän hakkaa kovaa. Pelkään, ettei se jonain päivänä enää kestä. Kumppani yrittää rauhoitella minua ja minulla on huono omatunto, kun en taas anna toisen nukkua yötään rauhassa.

Kohtaus menee lopulta ohi. Rauhoitun, mutta surumielisyys ja taustalla oleva pelko ei katoa. En vain enää jaksa reagoida asioihin mitenkään. Nukahdan. Aamulla en jaksaisi nousta. Väsyttää ja olo on vetämätön. En mieti illan tapahtumia koko päivän aikana. En ajattele nukkumaan menoa, mutta illalla se outo möykky minussa alkaa taas kasvaa pikkuhiljaa.

Kaikki illat eivät ole samanlaisia. Joskus ehdin nukahtaa ennen kuin pelko valtaa mieleni. Joskus olen hyvin ahdistunut tulevaisuudestani, istun vähissä vaatteissa parvekkeella, jotta minulle tulisi kylmä ja saisin ajatukset sitä kautta muualle. Välillä minut valtaa järjetön kehodysforia ja voin pahoin, kun katson itseäni peilistä suihkun jälkeen. Saatan olla hyvin surumielinen ja itkeä pitkin iltaa. Välillä minulle tulee iltaisin erilaisia yhdistelmiä olostani enkä oikein saa selvää, mikä minua vaivaa.

Vaikka minulle tulee parempia kausia ja saankin nukahdettua helposti, sama epämiellyttävä olo tulee joka ilta. Silloin, kun nukkuminen on hankalaa, on vaikeaa jaksaa arjessa. Silloin myös helposti hoitaa vain pakolliset velvollisuudet ja jättää harrastukset ja ystävien tapaamiset vähemmälle. Väsyneenä ei jaksa tehdä sitä, mikä auttaisi ainakin jonkin verran omaan oloonsa ja helpottaisi nukkumista. Jokailtainen taistelu verottaa arjessa, laskee mielialaa ja ahdistaa. Yritän muistaa sen, kun seuraavan kerran soimaan itseäni siitä, etten jaksa suoriutua samalla tavalla kuin ne, jotka menevät nukkumaan rauhallisin mielin.

– Vihainen kala

 

Kuva: cdd20 (pixabay)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s