Millaista joustavuutta oikeasti tarvittaisiin?

fox-67

[kuvassa ketunpoika juoksee niityllä. Sen suussa on emoketun häntä, itse isompi kettu on rajautunut pois kuvasta.]

Useimmiten tuntuu että joustavuus on eufemismi (eli sievistelevä peiteilmaus) huonommalle palkalle ja työehdoille ja matalemmille tuille. Joustavuutta tarkastellaan usein talouskasvun, osakkeenomistajien ja suuryritysten tarpeiden näkökulmasta, minkä tietysti uskotellaan olevan parhaaksi aivan kaikille. Tehkää enemmän ja nopeammin, jotta kakku kasvaa (vaikka saatte siitä korkeintaan muruja)!

Mutta entä jos ei hyväksytä tätä joustavuuden määritelmää? Entä jos mietitään millaista joustavuutta opiskeluun ja työelämään tarvittaisiin, jotta mielenterveysongelmista kärsivillä olisi helpompaa. Vaihtoehdot kun on nykyisellään pitkälti: joko olet työkykyinen tai et ole. Sairaslomalla tai töissä. Ei kovin joustavaa, sano.

Tässä muutamia näkökulmia blogikollektiivilta siitä, millainen joustavuus olisi meille mieleen:

“Perustulo ja oikeasti joustava työaika, joka sopii mun iltavirkuille, mahd. add-aivoille. Mahikset levätä tavallisilla duunipaikoilla. Saisin ihan helvetisti enemmän aikaan, ja ennen kaikkea ilman ahdistumisia.”

“Ihan jo se et työpaikoilla ois hiljaisia, aistiärsykkeettömiä tiloja joissa sais viettää taukoja. Usein mulle kesätöissä rankinta oli taukojen small talk.”

“Räjäytetään kapitalismi ja palkkatyö.”

“Työvuorojen toivominen/jopa itsepäättäminen. Puhelinmyyntityö oli mulle aika perseestä toisaalta, mutta viikoksi eteenpäin sai sanoa miten tulee töihin. Oli hyvä tilanne toki kun oli kuntsarilla ja joutu miettii tuloja paljon saa tienata, että pysyt loppukuun ottaakin lunkimmin tarvittaessa jne.”

Kaikilla joustavuus ei ole onneksi vain haaveilun asteella:

“Olen varmaan todella etuoikeutetussa asemassa, mutta saan tehdä työni etänä, päättää työaikani itse ja soviteltua terapiakäyntini työpäivään. Ja tästä kaikesta maksetaan minulle säännöllisesti hyvä palkka. Pomoni joustaa ja on kaikin puolin ihana ihminen.”

Entä sitten opiskelu?

“Masennuksen vuoksi mulle koulunkäynti on läsnäolon kannalta ollut ajoittain tosi vaikeaa. Onneks opettajat on inhimillisiä ja oon saanut kursseja läpi kohtuullisen suurillakin poissaoloilla ja korvaavia tehtäviä on myös usein katottu jaksamisen mukaan.”

“Joustavuus tarkoittaisi mulle sitä, että multa ei vaadittaisi opiskellessa ollessa työntekoa. Opiskelijoilla pitäisi olla mahdollisuus myös lepoon ja rentoutumiseen ilman, että rahahuolet painavat niskaa ja sitoudut 4-7 vuodeksi opiskelemaan lähtiessäsi siihen että olet viikonloput töissä ja luento/oppituntien jälkeen tekemässä koulutehtäviä. Mielenterveyskuntoutujana minun on tehtävä valinta hitaamman opiskelun ja toimeentulotuen asiakkuuden sietämisenä tuon 4-7 vuotta. Yliopistossa luultavasti vielä enemmän.”

“”sitä kutsutaan täysipäiväiseksi opiskeluksi ihan syystä.” Näin vastaan ihmisille kun ne ihmettelee että miksi en käy töissä “ohessa” vaan tuskailen rahattomuutta.”

Lopuksi vielä: Asiaa ei kannata miettiä vain sitä kautta että tällainen joustavuus on jotain mitä vain “sairaat” tarvitsisivat. Ihmisten erilaisten ja eri elämäntilanteiden mukaan vaihtelevien tarpeiden ja pystyvyyksien sekä laajemmin hyvinvoinnin ottaminen keskiöön olisi hyvä juttu suurimmalle osalle ihmisistä. Monet ”terveet” kokee kuormitusta, eikä ole enää kauaa terveitä. Taloudellinen epävarmuus ja rahan puute kuormittaa opiskelijoita jatkuvasti enemmän. Kolikon toisena puolena taas työttömyys (ja sen kaverina usein ilmestyvä köyhyys) kuormittaa ja syö omanarvontuntoa. Jotain, tai paljonkin, tarttis tehä epäsuhdalle. Enemmän rahaa, enemmän vapaa-aikaa, enemmän mahdollisuuksia vaikuttaa työn sisältöön, esim. pitää taukoja, what’s not to love?

teksti: eli nah & tyypit

One thought on “Millaista joustavuutta oikeasti tarvittaisiin?

  1. Lento sanoo:

    Uskallan sanoa, että kokonaislaskennallisesti pitkällä tähtäimellä myös ”enemmän tuottavuutta”. Työpahoinvointi ja opiskelupudokkaat tulevat todella kalliiksi.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s