Lukijakommentti: Diagnoosi ei tee sairaudesta todellista

256cbf1a6edecb8d94e4990d25debf3b

[kuvassa harmaa seinä johon on maalattu mustavalkoinen risti-istunnassa istuva pitkä- ja suorahiuksinen lapsi, joka nojaa kasvoja toiseen käteensä. Lapsi katsoo oikealle puolelleen maalattua sinimustaa lintua.]

Diagnoosit ei ole viihdettä-postaus kirvoitti kommentin, jonka julkaisemme tässä.

Kaar kirjoittaa:

”Toki sairauksille ym. ongelmille naureskeleminen ja niiden trivialisoiminen on paskaa, mut mua mietityttää et jos virallinen diagnoosi on se mikä antaa oikeuden puhua jostain sairaudesta/oireesta tai vaikkapa neuroepätyypillisyydestä kohdallaan, niin entäpä ne – oletettavasti lukuisat – joilla ei syystä tai toisesta ole ainakaan vielä diagnoosia? Kaikilla ei kuitenkaan ole yhtä helppoa pääsyä terveydenhuollon byrokraattisia sokkeloita pitkin oikeanlaisen hoidon ja tutkimuksen piiriin jos esimerkiksi ongelmia/oireita on laajalla skaalalla tai ne ovat epätyypillisiä. Samaa mietin sen ”autismi on diagnoosi” -sloganin kohdalla, kun kaikilla autisteilla ei ole diagnoosia, eikä se autismi ala siitä diagnoosista, vaan diagnoosi kenties validoi sen ja tekee sen näkyväksi (mikä on etuoikeus siinä mielessä, että silloin on mahdollista päästä erilaisten tukitoimien piiriin).” 

1. tärkeitä pointteja & hyvä kommentti, kiitoksia! Tarkoitus on jatkaa aihepiirin parissa blogissakin.

2. diagnoosi-sana on kai valikoitunut otsikkoon siksi, että se on tuntunut kätevältä sanalta; ei tarvitse luetella erikseen, että häiriö, sairaus ja niin edelleen. Tämä perustelu ei tietenkään sulje pois sitä, että diagnooseihin liittyy vallankäyttöä ja eriarvoisuutta ja jos ei kirjoita auki sitä, että vasta diagnoosi ei tee todellista, on vaara että pönkittää sitä. Eli kokeillaan vastaisuudessa sanoa ytimekkäästi asioita ilman diagnoosi-sanaa, jos ei nimenomaan siitä haluta puhua.

palautteesta kiittäen, eli nah

 

One thought on “Lukijakommentti: Diagnoosi ei tee sairaudesta todellista

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s