Millaista hoitoa suljetulla osastolla saa?

question-1500086_960_720

[kuvassa kirkkaan keltaisia, sinisiä, punaisia ja vihreitä neliöitä kuvan täydeltä, niin että jotkin neliöt ovat päällä, jotkin alla. Neliöistä muodostuu ympyrä. Kaikissa neliöissä on värikäs kysymysmerkki.]

Otsikon kysymys lukijan lähettämä.

Olin kymmenisen vuotta sitten pari kertaa suljetulla osastolla, joskin vapaaehtoisesti, koska avohoidon puolella en saanut apua. En saanut merkittävää apua suljetullakaan, joskin olin paikalla hyvin lyhyitä aikoja. Toisaalta olin siellä lyhyitä aikoja myös siksi, että en uskonut saavani sieltä apua. Olen lukenut monien kokemuksia siitä, kuinka osastolla hoitohenkilökunta pakkautuu koppiinsa piiloon, ja potilaat jäävät yksin ja/tai toistensa seuraan.

Suljetulla sain yhden omahoitajakeskustelun per viikko, jossa minua lähinnä kehotettiin ottamaan itseäni niskasta kiinni, lopettamaan pelleily ja ajattelemaan positiivisesti. Sain täysin tutkimatta (väärän) kaksisuuntaisen diagnoosin ja vahvat lääkkeet, vaikken koskaan ollut maaninen tai psykoottinen. Jälkikäteen kuulin kaikkien tuttujen ikäisteni saavan ko. osastolla saman diagnoosin. Kukaan ei ole tällä diagnoosilla tehnyt mitään.

Uskon suljetun osaston olevan ratkaisu ongelmiin siinä vaiheessa, kun hoitojakson tarkoituksena on akuutin tilanteen hoito, psykiatriset tutkimukset tai todella paha mania, psykoosi tai vaikea, lamaannuttava masennustila. Se voi toimia jonkinlaisena lepopaikkana ja katkona, mutta hoidollisesti saman avun voi saada joskus jopa yöpymällä viikonlopun kaverin luona. Tämä on yhden henkilön kokemus yhdestä sairaanhoitopiiristä, mutta itse en enää hakeutuisi suljetulle, vaan vaikkapa kolmannen sektorin kriisiavun ja avohoidon puolelle. Kokemukseni avohoidon puolelta päiväsairaalasta ja lasten psykiatrisesta suljetusta osastosta ovat myönteisempiä.

Suljetun osaston olot lienee hyvä tietää etukäteen, koska toiveikkaana ja kipeimmin apua tarvitsevana takuulla pettyy. Osastolla aika pysähtyy, joten pitkät päivät voi käyttää lepäämiseen, tulevaisuuden toimintasuunnitelman tekoon ja ateria- ja unirytmin korjaamiseen. Myöskään vertaistukeen en lähtisi osastolla, koska potilaat voivat olla hyvin huonossa kunnossa ja erilaisissa elämäntilanteissa.

Vastasi: Hunaja

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s