Kannattaako olla rehellinen runsaasta (joskaan ei päivittäisestä) alkoholinkäytöstä?

muumeja-yms-020

 [mustavalkoisessa kuvassa Muumipappa istuu oksan haarassa tyytyväisen näköisenä, jalkojensa päällä viltti. Toisessa kädessä kirja jonka kannessa lukee Agatha Christie ja toisessa tumma pullo.]

Otsikon kysymys lukijan lähettämä.

Sinänsä vähän oman ajan tuhlaamista. Jos dokaamiseen liittyy riskikäyttäytymistä, huolia, ongelmien pakenemisia, arvaamatonta käytöstä tms. on runsas juominen myös yksi ongelma tai huono ongelmanratkaisu, jota hoidossa kannattaisi hoitaa. Lääkityksen hyöty voi olla aika nolla, jos serotoniinit ynnä muut sekoitetaan kovalla ryyppäyksellä.

Itse olen niin herkkä keholtani, että kärsin esimerkiksi huonoista tunnelmista vielä neljäkin päivää kunnon dokailujen jälkeen. Asiasta on ollut aika vaikeaa olla rehellinen itselleen. Jos ei juo hetkeen, tulee ehkä realistisemmin myös käsiteltyä sitä, millaisia omat ihmissuhteet ovat, ja minkä ympärillä ne pyörivät. Ongelmista avautuminen baarin tupakkapaikalla ei esimerkiksi ole samanlaista herkkää intiimiyttä, mitä rauhallinen ja selvä kohtaaminen ystävän kanssa voisi olla. Ihmisillä on ehdottomasti oikeus yksityisyyteen, mutta kaksoisdiagnoosilla hoitaminen ei ole aina se huonoin vaihtoehto.

Jos runsas juominen ei ole ongelma, sitä ei tarvitse viedä ratkottavaksi. Kannustan kuitenkin tutkiskelemaan asiaa edes itsekseen, koska juominen vaikuttaa mietityttävän kysyjää. Juominen on aika kova tabu mielenterveyden ongelmista kärsivien piireissä, varsinkin piireissä, joissa korostetaan paljon itsemääräämisoikeutta. Kuten muussakin suomalaisessa alkoholikulttuurissa, haittoja vähätellään. Olisi silti minulta, asiaa paljon kelailleena ja joskus vuoden selvänä olleena, epäreilua olla sanomatta haitoista.

Vastauksen tarjosi: Viinapiru merrassa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s