Vihasi vartaloasi kohtaan periytyy lapsellesi

eurasian-eagle-owl-1589693_960_720

[kuvassa lähikuva huuhkajan naamasta. Huuhkaja siristää silmiään tuiman näköisenä.]

Sisältövaroitukset: fatfobia, ruokajutut, kehosheimaus, painopuhe

Kun olin seitsemäntoista, äitini kommentoi että peppuni on lässähtänyt koska olen istunut liikaa tietokoneella.

Äiti on ollut on-off-laihdutuskuurilla koko elinikäni. Kun hän on laihtunut, aina olisi pitänyt laihtua lisää ollakseen kaunis ja terve. Kilot ovat aina tulleet takaisin. Silloin hän läskittelee itseään ja puhuu siitä että pitäisi alkaa taas urheilemaan ja luettelee mitä kaikkea ei pitäisi syödä.

Netistä luin keskustelua jossa äidit puhuvat siitä, että eivät hauku omaa kehoaan lapsensa kuullen. Olen edelleen katkera ettei äidilleni ollut tullut tällainen ajatus ikinä mieleen. Vuosia myöhemmin äitini jakaa facebookissa ”älä kommentoi kehoasi negatiivisesti lapsesi kuullen” -jutun. Haluaisin huutaa, tajuatko että teit itse niin vuosia ja vuosia. Mutta en tietenkään sano mitään.

Lapsena olin laiha ruipelo, joskus myöhäisessä teini-iässä saavutin jonkinlaisen painoideksin mukaisen normaalipainoin. E-pillerien aloittamisen myötä paino alkoi pikkuhiljaa kertymään, ja samalla alkoivat satelemaan sukulaisten kommentit. Alussa tuli melko suoria vihjauksia siitä että olen lihonut. Mitä enemmän lihoin, sitä hienovaraisemmaksi vihjeet muuttivat, kunnes kukaan ei enää kommentoinut asiaa.

Liityn facebookryhmään jonka on tarkoitus taistella ”läskeihin” kohdistuvia ennakkoluuloja kohtaan. Siellä ihmiset avautuvat huonosta omatunnosta koska tuli syötyä kaksi leivosta. Luin keskustelua bussissa ja mietin että oma aamiaiseni oli eilisen sipsipussin jämät. Joku hehkuttaa Cambridge-dieetillä saavutettua tulosta. Lakkaan seuraamasta ryhmää.

Vaarillani on tapana tuoda vieraillessaan mukanaan karkkia. Äidilleni hän kommentoi, että sinun ei sitten tarvitse syödä näitä. On helppo nähdä äitini kehosuhteeseen liittyvien ongelmien alkuperä. Mutta minä olen päättänyt, että tämä kierre loppuu minuun!

Kertoi: post bodpos

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s