Ketkä suljetaan ulos seksipositiivisuudesta?

cat-775393_960_720

[kuvassa oranssi valkoläikällinen kissa ruohoisella ja multaisella alustalla. Taustalla näkyy vähän lunta.]

Sisältövaroitus: seksi, seksuaalisen väkivallan maininta

Tämän hetken seksipositiivisessa diskurssissa tuntuu kuuluvan sellaiset lausahdukset kuin: “En tiedä mihin kaikkeen käyttäisin aikani jos en seksiin!” “Kaikki panemaan vain ja nauttimaan” “Ulos kinkykaapeista”.

Mutta jos olet rajoittunut, niin seksipositiivisuus ei tunnu omalta, koska seksipositiivisuus-hype ei oikeuta sellaisten ihmisten seksuaalisuutta, jotka ovat aseksuaaleja tai joita aihe triggeröi. Sellaiset ihmiset ovat seksipositiivisille “vapautettavia” tai jotenkin muuten ulkopuolisia. Se taas aiheuttaa häpeää siitä, että ei ole kykeneväinen ja pysty seksuaaliseen kanssakäymiseen samalla tavalla kuin siihen kykenevät. Omat vaikeudet seksin kanssa muuttuvat häpeällisiksi ja siksi on helppoa jäädä pois seksipositiivisten ihmisten seurasta.

Usein seksipositiivisten ihmisen seurassa minusta tuntuu, että minua ei ymmärretä. Jos minä heittäytyisin samalla tavalla seksuaalisiin suhteisiin, minä dissosioisin ja traumani kehä syventyisi. Olen itse kokenut saavani pitkiä katseita ja jonkinlaista syyllistämistä siitä, että en ole “seksuaalisesti vapautunut”. Seksipositiivisuus voisi olla ilmiönä sellainen, joka voisi tuoda hyväksyntää myös kaltaiselleni rajoittuneelle ihmiselle, jonka häpeä kulminoituu siihen, että olen kokenut seksuaalista väkivaltaa lapsena. Väkivalta, joka on muutenkin häpeällistä, on rikkonut minun seksuaalisuuteni ja aiheuttanut rajoittuneisuuteni. Ja seksipositiivisessa diskurssissa rajoittuneena ihmisenä olen kokenut, että saan empatian sijaan leimaamista osakseni. Minä olen se, jota katsotaan pitkään, mikä on omiaan syventämään häpeän tunnetta. 

Siksi seksipositiivinen diskurssi tarvitsee mielestäni inklusiivisempaa näkökulmaa, joka tunnistaa ettei vapautunut-ei-vapautunut-vastakkainasettelu kerro kaikkea. Nyt se on liian ableistinen (eli olettaa kyvykkyyden normiksi), että minä voisin omistaa sanan itselleni. Seksipositiivisuus voisi olla myös hyväksyvää ja empaattista suhtautumista seksuaalisesti rajoittuneisiin ihmisiin ja niihin ihmisiin, jotka pystyvät toteuttamaan itseään vapaasti. Samaan aikaan. 

Mielestäni seksipositiivisuus kaipaa nimenomaan meidän kaikkien ihmisten ääniä, jotka olemme niin sanotusti “seksi-negatiivisia” tullakseen aidosti kaikkien ihmisten seksualisuuden tavat ja puolet hyväksyväksi diskurssiksi. Kannattaa kuitenkin muistaa se, että seksipositiivisen asenteen sisäistäneet ihmiset ovat itse osa seksipositiivista skeneä ja empatian ja myötätunnon puuttuminen tavatessaan ihmisen joka ei samalla tavalla pysty heittäytymään seksiin tai joita aihe triggeröi, epäempaattinen leimaaminen syventää jo itsen sisäistämää häpeää. Eli niin sanotusti heikompi, kyvyttömämpi osapuoli saa vain lisää raskasta taakkaa niskoilleen niiltä, jotka kykenevät.

Kirjoitti: älä heitä mua bussin alle

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s