Toimeentulotukiuupumus

animal-1853834_960_720

[kuvassa osa punotusta korista, jossa näkyy nukkuva ruskea-musta lyhytkarvainen koira]

Tänään tein sen taas: sadannen miljoonannen toimeentulotukihakemukseni. Oli kamalaa taas printata omia tilitietojaan ja tietää, etten tule koskaan tietämään miten niitä kohdellaan siinä instituutiossa, minne ne joudun postittamaan. En näe sitä ihmistä, joka näkee mun omat tilitietoni ja se tuntuu hirvittävältä. Se tietää mun nimen, mun sosiaaliturvatunnuksen ja mun taloudelliset päätökseni tarkasti seuraavien 2 kuukauden ajalta.

Musta tuntuu, että mua kytätään. Ja se halvaannuttaa henkisesti. Koen aika suurta surua siitä, että miten paljon voimavaroja tämä jo yli kolmevuotta jatkunut huono taloustilanteeni on vienyt. Mulla on olo, että mulle voidaan tehdä mitä vain byrokratian rattaissa. Ja ne rattaat eivät ole inhimilliset, eikä niissä rattaissa myöskään katsota yksittäisen ihmisen kykyjä maksaa esim. opintolainaansa pois. En edelleenkään ymmärrä, miten voi olla järkevää sitoa puoliksi toimintakyvytön ihminen 23 000 euron opintolainaan. Kun opiskelija-arki pyörii toimeentulotuella.

Minua pelottaa, että en pääse ikinä pois tästä. Ja kuukausittain tuherran kyyneleitä toimeentulotukihakemusta täyttäessäni. Mun pitäisi jatkaa opintojeni tekemistä. Mutta aika menee siinä, kun tulostan papereita ja juoksen liitteiden perässä. Ja henkisesti se on erittäin kuluttavaa.

Minä vaadin inhimillisempää yhteiskuntaa. Ja ei. Minä en ole ”loinen”. Minä olen haavoittunut ja siksi olen näillä tuilla. Ja ei, köyhät eivät tarvitse lisää psyyken kuormitusta, vaan kannattelua. Jatkuvuuden tunnetta omasta elämästä ja toivoa huomisesta. Sitä tämä oikeistopopulistinen hallitus ei tuo: sen sijaan odotan kauhulla onko tulossa leikkauksia toimeentulotukeen, joka ei nytkään riitä elämiseen. Sitä pitäisi nostaa ja matkakortin pitäisi olla ilmainen jokaiselle toimeentulotuella olevalle.

Köyhyydestä ei saa lomaa. Se on asia, joka vaanii koko ajan jokaista rahankäyttöliikettä. Se on asia, mikä on koko ajan taustalla. Ja sen puute romuttaa mielenterveyttä. Minua pelottaa, että pääsenkö edes kuntoutuksen avulla ylös tilanteestani.

Riittävä raha tuo turvallisuuden tunnetta, ja sitä köyhällä ei ole.

Kirjoittanut: Köyhyys on poliittista

One thought on “Toimeentulotukiuupumus

  1. No nythän leikataan kaikkia muita etuuksia, mutta toimeentulotukea korotetaan parilla eurolla. Sipilä lupasi jo ihan ekoissa leikkauspuheissaan, että toimeentulotukea ei leikata. Tosin muut lupaukset onkin jo petetty. Ja kun toimeentulotuen piti olla väliaikainen, viimesijainen tuki. Mutta nyt hallitus ajaa kaikki pienillä etuuksilla kitkuttelevat säännöllisen toimeentulotuen piiriin. Sitten varmaan taivastellaan toimeentulotukimenojen nousua ja sillä perusteella leikataan tukea. Itsekin nyt 10 kuukautta olen joka kuukausi hakenut tt-tukea.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s