Kuva

Triggeröityminen ei ole vitsi eikä tarkoita ärsyyntymistä

15781249_10208024936890438_2979581769795292037_n-1

[kuvassa punasinisellä taustalla teksti: Triggeröityminen ei ole vitsi eikä ärsyyntymisen synonyymi.]

Trigger (suomeksi psykologiassa puhutaan laukaisijasta) viittaa siihen, että kyseinen asia laukaisee henkilössä traumaattisen tapahtuman uudelleen kokemisen.

”Potilas[sic, radikaalia mielenterveyttä ei suosittele potilasretoriikkaa] voi elää traumaa uudelleen hyvin monella tapaa. Tavallista on, että potilaalla on ahdistavia muistoja, jotka lähtevät liikkeelle sinänsä jokapäiväisistä syistä: traumaa muistuttava kuuloaistimus, haju tai uutinen traumaa muistuttavasta tapahtumasta saattaa laukaista muistovyöryn. Toisinaan muiston laukeamiselle ei löydy sanottavaa syytä. Potilas voi elää traumaa uudestaan myös painajaisina. Jotkut muistoista saattavat tuntua kaikkine aistimuksineen niin oikeilta, että henkilöstä tuntuu, kuin hän kävisi trauman uudestaan läpi; tällaista muistoa kutsutaan takaumaksi (flashback). Muistot saattavat aiheuttaa sekä psyykkisiä (pelko, avuttomuus, kauhu) että fyysisiä reaktioita (kipu, pahoinvointi, hikoilu, nopea syke, tihentynyt hengitys) samalla tavoin kuin silloin, kun potilas koki trauman ensimmäistä kertaa.” (lähde: traumajadissosiaatio.fi)

Trigger warningeilla (tw) tai sisältövaroituksilla (sv/cw, content warning) varoitetaan sisällöistä, jotka usein aiheuttavat triggeröitymistä, kuten – mutta ei ainoastaan – väkivalta, seksuaalinen väkivalta, sota, kuolema, päihteet tai itsetuhoisuus.

Sisältövaroituksien käyttö ei tarkoita että aihe olisi jotenkin hävettävä tai siitä ei olisi suotavaa puhua, vaan niillä pyritään mahdollistamaan sisällön vastaanottaminen siten, että henkilö saa valmistautua kohtaamaan itselleen vaikeita asioita ja ehkäistä traumaoireitaan. Tarvittaessa itselleen liian tuskallisen sisällön kohtaamisen voi siirtää myöhemmäksi, esimerkiksi kotona luettavaksi julkisen paikan sijaan, tai sivuuttaa kokonaan. Trigger warningeissa on ennen kaikkea kyse osallisuuden mahdollistamisesta ja esteettömyyden tavoittelusta.

blogissa on kirjoitettu aiheesta täällä.

4 thoughts on “Triggeröityminen ei ole vitsi eikä tarkoita ärsyyntymistä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s