Syitä heivata ”ylireagointi” sanavarastosta

 bobcat-1158000_960_720

[kuvan alareunassa on hiekkaista maata, suurin osa kuvasta on pilvistä taivasta. Hiekalla istuu ilves.]

Mietitäänpä hetki sanaa ylireagointi. Miten sitä käytetään?

Ylireagointi on leimaava sana. Se on keino välttää toisen ihmisen kuuntelemista ja mitätöidä toinen.

Usein ylireagoinnista syyttää etuoikeutetumpi henkilö joka ei koe samanlaista vihapuhetta ja uhkaa kun minä. Hän sitten neuvoo mulle miten asioihin pitäisi suhtautua. Ylireagoinnista syyttäjä näkee vain yhden yksittäisen tapahtuman, ja sen perusteella on sitä mieltä että mun reaktioni on ylimitoitettu. Kun taas mulle se laukaiseva tapahtuma on yksi osa kymmenien samanlaisten ketjussa.

Ylireagoinnista puhuminen onkin vallankäyttöä: kellä on oikeus määrittää mikä on oikeanlainen ja sopiva reaktio?

Esimerkiksi traumaattisista tai kipeistä tapahtumista muistuttavat triggerit voivat laukaista ihmisissä hyvinkin erilaisia reaktioita. Yksi saattaa alkaa huutaa tai itkeä voimakkaasti. Toinen ikään kuin poistuu henkisesti paikalta, dissosioi, ja jähmettyy. Kolmannesta ei ehkä päälle näy että mikään olisi vialla, vaikka henkilön sisällä olisikin täysi hälytystila.

Mitä enemmän tietää tulevansa hyväksytyksi sellaisena kun on, sitä helpompaa on antaa tunteiden ja olotilojen tulla ja mennä. Puhumalla ylireagoinnista pidetään myös yllä  käsitystä terveydestä ja traumattomuudesta normina, johon kaikkien pitäisi mahtua.

Lisäksi ylireagoinnista puhuminen liittyy tunteiden mitätöimiseen. Usein siihen liittyy misogyniaa: naisoletettujen tunteet on ”liikaa” ja ylireagoinnista syyttäminen tapa viedä toiselta uskottavuus. Patriarkaalisessa yhteiskunnassahan tunteet nähdään usein ”naisellisiksi” ja heikkouden merkiksi ja ne halutaan kontrolliin. Tunteiden piilottaminen tai kieltäminen olisi mukamas vahvuutta. Tämä on vahingollinen ja hajottava uskomus.

Useimmiten ylireagointi onkin turha sana.

Voitaisiinko lopettaa koko ylireagoinnin käsitteen käyttö ja puhua isoista ja pienistä reaktioista vaikka sit edes mieluummin.

Kollektiivituotos

 

One thought on “Syitä heivata ”ylireagointi” sanavarastosta

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s