Kuinka tehdä vastaanotolle menosta helpompaa ja turvallisempaa?

animal-71662_960_720

[kuvassa kaksi villisian poikasta myllätyllä ruohikolla]

Monelle tuttu tilanne: pakko olisi mennä lääkärille/psykiatrille/hoitajalle/psykologille, mutta ajatuskin tuntuu vaikealta. Syitä tähän on monia.

Tässä muutama vinkki josta voi olla hyötyä:

Aikojen sopiminen:
-Älä suostu ottamaan aamuaikoja vain siksi, että pitäisi vaikuttaa jotenkin kunnolliselta kansalaiselta, vaan sano suoraan, jos ne on liian vaikeita, eikä aamuisin pysty toimimaan kunnolla.
-Jos puhelimessa puhuminen on vaikeaa, voisiko joku soittaa puolestasi? ”Mulle oli ihan tosi suuri apu, kun ystävä soitti mun puolesta terveyskeskukseen pari viikkoa sitten. Puhelimessa asioiminen jännittää ja ahdistaa muutenkin ihan tarpeeksi.”

Etukäteen:
– Tapaamisen läpikäyminen jonkun luotettavan ihmisen kanssa ennen tapaamista (mistä puhua, mitä sanoa, mikä on tärkeää, miten voi puolustaa itseään…)
-tekee etukäteen muistiinpanoja siitä mitä haluaa kertoa, et jos häkeltyy/ahdistuu/muuten on haastavaa muistaa kaikkee niin voi lukea siitä.
– Kirjeen kirjoittaminen ja sen antaminen hoitohenkilökunnalle, kun puhuminen on ollut vaikeaa. 

-Kirjeitä voi hyödyntää muutenkin: “Kirjoitin joskus äidilleni kirjeen, jonka annoin hoitajani lukea yhteisessä tapaamisessa äidilleni kun en itse uskaltanut. Tää auttoi!”

Tapaamisessa:
-voi äänittää puhelimella keskustelun jos epäilee että lääkäri tai muu mielenterveystyöntekijä käyttäytyy asiattomasti. Ja muutenkin, jos tuntuu ettei muista jälkikäteen mitä ite tai muut puhuu niin siitä voi sitten tarkistaa. (Kännykkä vaan huomaamattomasti pöydälle vaikka vihkojen kanssa.)
-Muistiinpanojen tekeminen. ”Teen ite muistiinpanoja. esim. verkostokokouksissa, jois on ollu psyk.sairaanhoitaja, sos.terapeutti, psykiatri(t), ja perhetyöntekijät, niin kaikilla muilla oli kalenterit ja muistivihkot mukana niin minähän otin kans.”
-ottaa jonkun mukaan, sellaisen joka osaa sit puuttua tai tukea jos tarvii, mut joka ei puhu mun ohi tai mun puolesta pyytämättä
– Ylipäätään sen myöntäminen itselleen, et saa olla peloissaan ja saa olla ahdistunut toisten edessäkin. Lisäksi joitakuita voi auttaa tai voi olla mahdollista pelon/ahdistuksen ilmaiseminen muille siinä tilanteessa.

Jälkikäteen:
– Tilanteen läpikäyminen jonkun luotettavan kanssa jälkikäteen auttaa mua menemään uudelleen vastaanotolle.

kollektiivisesti ideoitu

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s