Adoptiovanhemmaksi kelpaamaton?

animal-photography-1835665_960_720

[kuvassa puun oksalla vierekkäin kaksi harmaata, untuvaista pöllöä]

Sisältövaroitukset: lääkkeet, oireiden kuvailu

Olen ollut puolisoni kanssa viisi vuotta. Keskustelimme jo suhteen alussa tulevaisuuden haaveista ja perheen perustamisesta. Pari vuotta sitten aloimme puhua perheenlisäyksestä konkreettisesti.

Koska minulla on kaksisuuntainen, koin tärkeäksi puhua hoitavan lääkärini ja hoitajani kanssa asiasta. He olivat kannustavia ja uskoivat minun pärjäävän. Syömieni lääkkeiden kanssa ei kuitenkaan suositella raskautta tai imetystä. Koska lapsi on elämänsä alkutaipaleella tiukassa yhteydessä äitiinsä, voivat lääkkeet aiheuttaa muun muassa epämuodostumia, tärinää ja kivuliaita vieroitusoireita.

Aloitimme huhtikuussa 2016 laskemaan lääkitystäni vähitellen. Syyskuussa olimme viimeisessä lääkkeessä. Totesimme kuitenkin, että en pärjää ilman essitalopraamia. Pian huomasin minulla olevan myös hiukan hypomaniaa. Kokeilimme peratsinia, mutta pienikin annostus teki minut ihan voimattomaksi. Makasin sohvalla pystymättä nostamaan päätäni. Nesteen ja ruuan nieleminen oli vaikeaa. Minulla ei ollut työkykyä saati voimia tehdä kotitöitä. Maailmankuvani vinoutui ja kaikki oli mustaa. Jos puolisoni tuli hiukankaan myöhässä töistä, olin eteisessä itkuisena ja paniikissa vastassa. Olin luullut hänen joutuneen onnettomuuteen.

Teimme raskaan päätöksen palata vanhaan lääkitykseen. Alle viikossa vanhan lääkityksen aloituksesta ulkopuoliset huomasivat muutoksen olemuksessani. Pystyin keskittymään rakkaaseen lukemisharrastukseeni.

Kysyin lääkäriltäni, mitä mieltä hän olisi adoptiosta. Hän lupasi kirjoittaa sitä tukevan lausunnon ja kannusti siihen, koska olisin tasapainoinen entisellä lääkityksellä.

Viime viikolla olimme sitten ensimmäisen kerran adoptioneuvonnassa. Sosiaalityöntekijä kertoi haluavansa olla realisti ja avoin. Hän kertoi, että jo keskivaikeaa masennusta sairastavalta evätään adoptio. He lukevat kaksisuuntaisen keskivaikeaa masennusta vaikeammaksi sairaudeksi. Ei auttaisi hoitavan lääkärin lausunto, koska oma lääkäri kuulemma suojelee hoitosuhdetta kirjoittamalla positiivisemman lausunnon.

Seinä nousi vastaan. Kelpaisin korkeintaan tukihenkilöksi lapsiperheelle tai lainalasten kaitsijaksi. Itkin koko päivän ja kyselin puolisoltani, rakastaako hän minua, vaikkei kanssani voi hankkia lapsia. Puolisonikin sanoi olevan surullinen. Vaikkei hän useinkaan itke, näin kyyneleet hänen silmissään.

Sosiaalityöntekijä käytti sanaa epätodennäköinen mahdollisuus ja suositteli jättämään adoptioprosessin kesken. Vaihtoehtoinamme on nyt yrittää silti adoptiota, sillä epätodennäköinen ei tarkoita mahdotonta, kokeilla lääkkeiden vaihtamista uudelleen tai luopua lapsihaaveesta.

Adoptiossa tärkeintä on lapsen etu. Sitä ajattelimme, kun emme alkaneet horjuttaa hyväksi havaittua lääketasapainoa. Taistelemme edelleen adoption puolesta.

Kirjoitti: Tyhjä syli

One thought on “Adoptiovanhemmaksi kelpaamaton?

  1. Huutolainen sanoo:

    Tää kolahti nyt aika helvetin kovaa. On nimittäin aika tarkka kuvaus siitä, mitä meille kävis jos lähdettäis lasta tekemään. Voi tietty olla, että mä pärjäisin ilman lääkkeitä… mutta todennäköisesti en.

    Tutkin adoptiopuolta jo pari vuotta sitten ja oli karua lukea, että sekä mun bipo että epilepsia käytännössä estää adoption kokonaan. Ne samat tulee todennäköisesti estämään synnytyksenkin. Ja jos selviäisin synnytyksestä ilman pahempia ongelmia, niin todennäköisyys synnytyksenjälkeiseen masennukseen ja psykoosiin on aika helvetin iso.

    Nyt ikää on 37 ja näyttää siltä, että lapsettomaksi jään. Mä halusin ison perheen, kasvoin 5-lapsisessa, mutta näemmä mä sit en tee yhtään.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s