Kännykän näplääjän tunnustuksia

48acd

[kuvassa meemikuva, jossa musta koira istuu suu auki ja ihmisen käsi pitää sen korvalla valkoista lankapuhelimen luuria. Kuvassa lukee: Hello. Yes, this is dog.]

Somessa kiertää välillä kuvia, jossa hekotellaan sille kun ihmiset vaan tuijottaa luurejaan. Jotkut paheksuu sitä, että ihmiset ei ole läsnä, vaan näplää kännykkää. Se tulkitaan epäkohteliaaksi, läsnäolon puutteeksi. Läsnäolo ja jakamaton huomio = hyviä asioita.

Itse kuulun näihin näplääjiin. Jos en ole kännykällä, piirtelen vihkoon. Saatan usealle vaikuttaa poissaolevalta, kun vaikka tapaamisessa tai tilanteessa tai juhlissa jossa on monta ihmistä, vaikuttaa siltä että vetäydyn omiin oloihini.

Mulle se että pystyn vetäytymään tilanteesta pois, tekemään katkoksia siihen, on selviytymiskeino, joka auttaa osallistumaan. Tätä on vaikea selittää, mutta usein ihmiskontakti on jatkuvana jotenkin liikaa, keskittyminen välistä muuhun tekee siitä helpompaa. Triggeröitymisoireet on myös siedettävämpiä/niitä tulee vähemmän kun pystyy pitämään tiettyä etäisyyttä tarvittaessa, harhauttamaan huomiotani. Jos en olisi niinä hetkinä ”poissaolevan oloinen”, en varmasti olisi sen enempää ”läsnä” tai osallistuisi keskusteluun. Tuijottelisin seiniä.

Tai jättäisin tulematta paikalle.

Olen huomannut, että mun on helpompi olla pitkäkestoisesti ihmisten kanssa kun pääsen välillä ”pois”.

Muutenkin verkossaroikkumisen leimaaminen epäsosiaaliseksi tökkii. Netti on tuonut mulle -ja monelle muulle- kanavan viestiä ja tutustua ihmisiin tavalla, joka sopii mulle paremmin, koska pystyn katkaisemaan osallistumisen koska vaan. (Seurueesta poislähtemistä ei katsota helposti hyvällä ja sitä joutuu selittelemään.)

Kertoi: Eli nah

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s