Miten Ylen triggeriherkkyys-teksti menee vikaan?

0e3df60cabeec611be2872b82db57458

[kuvassa valkoisella taustalla piirretty ponimainen yksisarvinen, jonka häntä ja harja ovat pinkki-kelta-siniset]

Ylen sivuilla julkaistu juttu ”Triggeriherkkyys on voitettavissa! Jos syöt tunteisiisi, lue tämä” (sisältövaroitukset: syöminen, laihduttaminen, lihavuusfobia, triggerien väärinkäyttö) tarjoaa tyyppiesimerkin triggeröitymisen harhaanjohtavasta käytöstä. Ensiksi: juttu ei ole ansioita vailla, ja joillekin sen vinkeistä voi olla apua. Siinä sivuutetaan kuitenkin kokonaan vakavammat oireet. Traumoista ei ole puhettakaan. Eve Mannun sanavalinnat joissa puhutaan negatiivisesta kierteestä vapautumisesta ovat omiaan pitämään yllä mielikuvia ”epämiellyttäviä tunteita kestämättömistä” ”negatiivisista ihmisistä”, jotka vain huvikseen piehtaroivat negatiivisuudessa kun eivät viitsi hakeutua jutussa kehuttujen mindfulness-harjoitteiden pariin.

Jutussa esimerkkinä toimii ihminen, joka pakenee ”epämiellyttäviä tunteita someraivoamaiseen tai jäätelönsyöntiin”. Mikään ei olisi estänyt Mantua esittelemästä vakavampia triggeröitymisoireita vaikka vain yhden kappaleen verran, vaikka pitäytyikin ”arkikielisessä merkityksessä”.

Vakiintunut tai arkinen käyttötapa sanalle ei ole neutraali valinta: arkimerkitykset on usein ongelmallisia ja niin on myös triggeröitymisen tapauksessa. Tällaisenaan teksti toistaa yleistä tapaa käyttää triggeröitymistä synonyymina harmistumiselle ja käsketään olemaan reagoimatta.  Ratkaisuna triggeröitymiseen ei  voi esittää sitä, että vain lopettaa reagoinnin ympäristöön. Hieno juttu jos jutun esimerkkihenkilö saa kuvatuista harjoitteista apua, mutta on ihmisiä joita alkaa ahdistaa välittömästi ja hallitsemattomasti jos he vaikka näkevät tiettyjä kuvia, puhumattakaan takaumien, dissosiatiivisten oireiden tai todellisuudentajun hämärtymisen kaltaisista oireista.

Triggeröitymisestä kärsivät kohtaavat paljon leimaamista ja vähättelyä. Toiveita triggervaroitusten/sisältövaroitusten käytöstä pidetään yliherkkyytenä. Ylen sivuilla julkaistu teksti ei auta haastamaan näitä asioita, jotka ovat triggeröitymisestä kärsivien osallistumisen tiellä, päin vastoin se tuntuu pönkittävän haitallisia uskomuksia.

Aiempi tässä blogissa julkaistu teksti triggereistä täällä.

kollektiivipostaus

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s