Tapaus Axl Smith ja sisältövaroitusten tärkeys

cat-188088_960_720

[kuvassa ruskeamustaraidallinen kissa kahlaa lumessa kohti kameraa lumessa törröttävien oksien keskellä]

Sisältövaroitukset: r/iskaus, r/iskauskulttuuri, traumamaininta

Tieto on tärkeää, mutta niin ovat sisältövaroituksetkin. Axl Smithin tekemiä r/iskauksia käsitellään nyt paljon mediassa ja vaikka on tärkeää, että asiasta ei vaieta, on yhtä tärkeää, että aihetta voi halutessaan välttää. Sisältövaroitukset varmistavat sen, että seksuaalista väkivaltaa tai r/iskauksen/ia kokeneet voivat altistua triggeröivälle materiaalille hallitusti ja omassa tahdissaan, jolloin altistumiskokemus on kontrolloitu ja edistää paranemista. (Tutkitusti yllätyksellinen triggeröiville kokemuksille altistuminen vaikeuttaa traumasta toipumista.)

Radikaalia mielenterveyttä -blogikollektiivi haluaakin muistuttaa: Käytä sisältövaroituksia Axl Smith -tapauksesta puhuessasi ja siihen linkatessasi! Älä jaa suoria lainauksia niin, että ne voivat hypätä lukijoiden silmille. Jos linkin otsikossa on suora lainaus, laita sisältövaroitus postaukseesi ja linkki kommentiksi.

Älä myöskään tee meemejä tai vitsejä tapauksesta. Seksuaalinen väkivalta ja r/iskaukset eivät ole hauskoja. Ei, eivät edes silloin, vaikka eksplisiittisesti tuomitsisit Smithin teot ennen ”vitsin” kertomista. R/iskausvitsit palvelevat vain r/iskauskulttuuria. Jokainen meistä tuntee jonkun, jonka mielestä seksuaalinen väkivalta on ok (vaikka he haluaisivatkin perustella näkemystään sillä, että se on sitä vain ”joissain olosuhteissa”). Vitseillämme välitämme näille ihmiselle kuvaa, että heidän ajattelumaailmansa on yleisesti hyväksytty normi, josta ei vain kulttuurissamme puhuta avoimesti.

Nyt on erityisen tärkeää osoittaa tukesi seksuaalisen väkivallan kokijoille. Meille tapauksen vastaan tuleminen kaikkialla voi tehdä arjesta nyt tavallista raskaampaa. Pidä huolta lähimmäisistäsi, joiden tiedät kokeneen seksuaalista väkivaltaa ja osoita solidaarisuutesi tuttavillesi niidenkin vuoksi, joiden kokemuksista et tiedä.

 

–> Miksi kirjoitamme r/iskaus? Liittyy siihen, jos pelkkä sanan näkeminen on triggeröivää. Mahdollisia vaihtoehtoisia keinoja muitakin, esim. *:n käyttö kirjaimen/kirjainten korvaajana ajaa saman asian.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s