Kirjeeni Kelalle

 bird-of-prey-1522351_960_720[kuvassa pöllö istuu kannon päällä, se taustalla näkyy sinistä taivasta ja puun latvoja]

Sisältövaroitukset: köyhyys

Hei! Käytännössä viimeiset 3 vuotta olen ollut sidottu toimeentulotuen juridisiin päätöksiin. 

Nyt toimeentulotuen siirryttyä KELA:n ihmiset, joilla ei ole mitään ilman KELA:an myöntämää toimeentulotukea ovat nyt vaarassa ruuhkan ja myöhästelyjen vuoksi. Kaltaiseni astmaatikon perusterveys on vaarassa epävarman tukien myöntämisen ja toimeentulotuen joustamattomuuden vuoksi. Lähipiiriini kuuluu transsukupuolisia, jotka ovat huolissaan hyvinvoinnilleen välttämättömien hormoniensa saamisesta. Kun KELA:n myöntämän toimeentulotuen ei kuuluisi olla etuus muutenkaan. Etuus viittaa siihen näin toimeentulotuen yhteydessä, että on ETU, etuoikeus, saada elää ja syödä. Sehän on välttämättömyys ja _perusoikeus_.

Siksi teenkin tämän kehitysehdotuksen: ilmoittakaa hallitukselle ettei KELA:n resurssit riitä! Köyhyys vaikuttaa siihen, ostaako köyhä lääkkeitä ja se vaikuttaa siihen, miten esim. väkivaltaisesta parisuhteesta pystyy lähtemään. Siksi ehdotankin, että KELA alkaa vastaamaan paremmin tukemaan kaikkein heikommassa asemassa olevien ihmisten tarpeisiin. 

Tukemalla köyhä pystyy näkemään elämässään muutakin kuin nälkää ja hätää ja puutetta. Tiedän omakohtaisesti ettei ihminen pysty näiden perusturvallisuuden heiketessä katsomaan tulevaisuuteen ja nousemaan pois köyhyydestä. Pointti on siinä, että mitä enemmän heikossa asemassa olevia pyritään pitämään heikkoina esim. riittämättömillä tuilla, joita kutsutaan etuuksiksi, sitä varmemmin he pysyvät köyhinä ja heikkoina. Sitä varmemmin köyhyys rakentaa sisälle häpeää ja epäonnistumisen tunnetta omasta elämästä. Ajattelutapaa tuputetaan myös instituution taholta.

Faktaa on se, että ihmiset ovat toimeentulotuella erilaisista syistä. Joillakin on mielenterveysongelmia, jotka estävät tavallista arkea ja siinä toimimista. Niin kuin minulla. Mutta samaan aikaan minulla on kokemusasiantuntijuutta dissosiatiosta ja olen antanut hoitohenkilökunnalle mahdollisuuden kehittyä ja tulla paremmiksi osaajiksi.

KELA:n sivuilla lukee: ”Kansaneläkelaitos, Kela, hoitaa Suomessa asuvien sosiaaliturvaa eri elämäntilanteissa.” Hoitaako? Minun elämäntilanteessani hoito on riittämätöntä.
KELA:n on tunnustettava, että toimeentulotuen tilanne on nyt kestämätön, mutta löytyykö KELA:n johtoportaasta henkilöitä keillä on riittävästi selkärankaa ottaa KELA:n toiminnasta vastuu? Ei anteeksipyyntöjä. Tekoja.

Pitkä päätösten ketju tekee minut näkymättömäksi KELA:lle, mutta KELA on näkyvä minulle.

Kertoi: Yksi monista

 

palaute on lähetetty myös KELALLE, vastausta odotellaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s