YleX ja Kioski: Naistenpäivän cisseksismi

schoolbus

[kuvassa keltainen koulubussi on ajamassa kadulla valkoisen katumerkinnän yli. bussin etuikkunan yläpuolella lukee ”school bus”. bussin perässä ajaa valkoinen auto ja bussin vasemmalla puolella  on oransseja, tolppamaisia varoituskartioita.]

Sisältövaroitukset: cisseksismin kuvailua

Naisten oikeuksien ajaminen naistenpäivänä on hyvä asia. Naiseuden kategorian rajaaminen minkään muun kuin itsemäärittelyn perusteella ei ole.

”Jos et taistele kaikkien naisten puolesta, et taistele yhdenkään naisen puolesta.” Yle Kioski ja YleX: jos ette taistele transnaisten, intersukupuolisten naisten, muunsukupuolisten naisten ja tähän joukkoon halutessaan identifioituvien transfeminiinien puolesta, ette taistele yhdenkään naisen puolesta. Jos ette edusta kaikkia naisia, ette edusta naisia. Teidän naistenpäivänvideonne olivat täynnä cisseksismiä ja bioessentialismia, ja vaadimme, että poistatte ne välittömästi, pyydätte anteeksi ja teette uudet videot, joissa selitätte, mitä teitte väärin. Ei miksi, vaan mitä.

Cisseksismi satuttaa. Cissukupuoliset median tuottajat eivät ehkä sitä ymmärrä, joten toistan: cisseksismi satuttaa. En suostu käyttämään kipua kuvaavia metaforia todentaakseni teille sitä, kuinka paljon. En suostu käyttämään aikaani siihen, että haen tähän tilastoja siitä, kuinka moni transihminen kärsii mielenterveysongelmista. Haluan, että opettelette uskomaan sitä, mitä vähemmistöryhmään kuuluvat sanovat teille vähemmistönä olemisesta. Uskokaa meitä.

Cisseksismi satuttaa ihan oikeasti, ja pieneltä vaikuttavatkin asiat kuormittavat, kun niitä kohtaa arjessa jatkuvalla syötöllä. Nämä videot, joissa naiseus yhdistetään tietynlaisiin genitaaleihin ja kromosomeihin, eivät ole ainutkertaisia tapauksia, vaan meille transihmisille jälleen yksi muistutus siitä, etteivät sukupuolemme ole cisihmisten silmissä yhtä aitoja, tosia tai hyviä kuin heidän sukupuolensa.

Terveisin blogikollektiivi

Edit. tekstiä muokattu inklusiivisemmaksi kommenttien peruusteella

One thought on “YleX ja Kioski: Naistenpäivän cisseksismi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s