Lainaus

”on alettava syyttää huonoa ja väkivaltaista järjestelmää eikä sen uhreja”

”A culture that treats mental illness as a lack of effort is a culture that says mentally ill people aren’t allowed to be fully human and vulnerable. It dictates that the effort is our sole and constant responsibility, and that we aren’t allowed moments in which we can grieve, give in, or be afraid.”

Sam Dylan Finchin 4 ways mentally ill people are blamed for their struggles on todella kova, vaikkakin pitkä teksti, siitä miten monella tapaa mielenterveysongelmista kärsiviä syyllistetään.

Nopea summaus suomeksi. Uhrin syyllistämisen kulttuuri näkyy tekstin mukaan siinä, kuinka

1. ihmisten oletetaan kykenevän voittavan kaikki esteet, ja jos ei niin epäillään yrittääkö tarpeeksi: tämän syyllistyksen ja häpeän sisäistää, kuinka alkaa epäilemään että ”entä jos oikeasti en yritäkään tarpeeksi?” 
2. Hoitomuotojen luullaan olevan halpoja, nopeita ja tehokkaita,
3. ihmisten ei anneta tuntea oloaan lyödyiksi tai epävarmoiksi (korkeintaan hetken ja sitten pitää ”nousta ylös”). Heikkouden, avun tarpeen ja haavoittuvuuden hyväksyntä on minimaalista.
4. me mielenterveysongelmista kärsivät olemme joko liian hyvinvoivilta vaikuttavia (”ethän sää vaikuta sairaalta, pärjäät hyvin”) tai liian sairaita jotta apua voi saada.

Tässä huomioidaan hyvin myös se, kuinka erottamatonta mielenterveysongelmaisten kohtaama syrjintä on laajemmasta sorrosta ja sen oikeuttamisesta syyttelemällä yksilöitä järjestelmän sijaan, oli kyse sitten mielenterveysongelmista tai köyhyydestä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s