”Juuson” kauhistelu ei huvita

35a4de47dad87bda01a952926ada5908

[kuvassa Franz Marcin maalaus kahdesta sinisestä varsasta, jotka kyhnyttävät toisiaan. Tausta on vaalea.]

Omassa somekuplassani on lähinnä peukuteltu ”Juusolle” joka ei Ylen uutisen mukaan käy töissä tai opiskele eikä aiokaan ”koska ei huvita”. Tiedän kuitenkin millaisille urille tämän tyyppiset uutiset keskustelun tässä poliittisessa tilanteessa vievät:

”Kamalaa, tyhjästäkö maksetaan!” ”Kaikki me kunnialliset ihmiset maksamme harrastelun!”

Ei ihmetytä, ovathan kaikki Kelan johtajasta lähtien sitä mieltä, ettei ”pelkästä olemisesta tulisi maksaa”. (Ai ei vai? Ja pöh sanon minä.*)

En tunne ”Juusoa” enkä voi tietää piileekö huvittamattomuudessa vaikeus pyytää ja etsiä apua mielenterveysongelmiin. Näin on joskus. Avunsaanti on vaikeaa vaikka sitä haluaisikin eivätkä paheksujien vaatimukset tukien leikkauksista tai suuremmasta vastikkeellisuudesta auttaisi siinäkään tilanteessa.

Henkilökohtaisesti olen kuitenkin enemmän huolissani niistä ihmisistä, jotka lähettävät satoja ja taas satoja työhakemuksia pääsemättä edes haastatteluun. Niistä jotka kokevat itsensä epäonnistuneiksi kuullessaan jatkuvaa työttömien syyllistämistä. Lukiessaan hallituksen leikanneen työttömyysturvaa tai suunnittelevan pakollista vapaaehtoistyötä pitkäaikaistyöttömille.

Ihmiset eivät puhu kovin avoimesti työttömyyden aiheuttamasta paskuuden tunteesta, mutta kansakunnan pulssia voi käydä kokeilemassa vaikka legendaarisen vauva.fi:n aihe vapaassa. Siellä myönnetään että itketty on.

***

”Kamalaa, joku ei halua töihin!”

Puhdasta moralismia jota ei pysäytä se, että työpaikkoja ei ole. Niillekään jotka haluavat ja tekevät kaikkensa. Moni ajattelee, että kaikkien pitäisi vähintään esittää hakevansa töitä tai ainakin haaveilevansa niistä. Vähintään katumusharjoituksia kuuluu harrastaa, tuntuu olevan yleinen ajattelutapa.

Mielenterveysongelmaisena, jonka ”työura” on yhtä isoa aukkoa katselen tätä kaikkea hitusen ulkopuolisena. Tunnistan kyllä ahdistuksen epäonnistumisesta tai ennen kaikkea siitä, että tiedän mitä moni ajattelee. Taloudellinen epävarmuus ahdistaa myös eikä ihan vähääkään. Toisaalta sitten taas kun alkaa olla niin selkeästi siinä kategoriassa, että CV, ”ura”, kokemuksen kerryttäminen ja työkyky on lipsunut näpeistä, en pysty enää syyllistymään samalla tavoin kuin he, jotka jatkuvasti hakevat töitä.

Tuntuu että olen tällä hetkellä asian kanssa paremmin sinut kuin pari vuotta sitten. Keskityn suosiolla vapaaehtoisjuttuihin. En sano tätä siksi, että haluan ”todistaa pitäväni itseni kiireisenä eli kunnollisena” vaan siksi että se on minulle keino tehdä asioita, jotka tunnen mielekkäiksi. Niiden avulla voin olla – ainakin osan ajasta – uskomatta sitä, kun kuulen tukia nostavien olevan ”turhia”.

”Työtön työnhakija” on kohdallani vain merkki lomakkeessa, jolla lunastan toimeentuloa jos ja kun en saa sairauspäivärahaa. Psykiatri ei suostu kirjoittamaan paria kuukautta pidempää sairaslomaa kerralla, koska ”se vaikeuttaa töiden löytämistä ja invalidisoi”. Olispa kunnon perustulo.

Olen ruvennut miettimään että entä jos kaikki ne ihmiset, jotka käyttävät paljon aikaa työnhakuun vain tullakseen torjutuksi suuntaisivat tarmonsa toisaalle… Ja todellakin uskon, että syyllistäminen ja kiireisenä pitäminen on vallankäytön keino, joka palvelee eliittiä.

Siksi kai ”Juuso” suututtaa niin kovin.

Kertoi: Mango ei passio

 

* ”Juuso” ei ole syy siihen että jonkun töissä on kiirettä tai hallituksen leikkauspolitiikkaan. Vastuun välttelijöitä kannattaa alkaa etsimään suuryrityksistä jotka harrastavat verovälttelyä. Moralisoivat ihmiset maksavat toisten poskettomat voitot toisten kituuttaessa, suuttuisivat mielummin tästä.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s