Pitäisikö köyhän ja sairaan muuttaa muualle?

marmot-2042649_960_720

[kuvassa kahden kalliolohkareen välistä kameraan katsova murmeli]

Nyt kun hallitus päätti alentaa asumistukea (kuulemma laskeakseen vuokria, mutta näin ei tapahdu vaan köyhyys lisääntyy), some ja kommenttikentät on täynnä samaa, mitä aina kun puhutaan asumistuen tarpeesta ja asumisen kalleudesta: yksilöiden syyllistämistä rakenteellisista epäkohdista. Eli halpoja vuokra-asuntoja ei ole, mut syyllinen olet sinä joka ei asuntoa löydä!

Kas kun ei vaadita rakentamaan majaa…

Ennen kuin seuraavan kerran lauot, että ”onko perusoikeus asua paikassa x/kalliisti”, mieti seuraavia seikkoja:

Mussutus 1. ”pitääkö saada asua kalliisti?” 
-> Helsingissä ja isoissa kaupungeissa niitä halpoja vuokra-asuntoja ei ole, koska niitä ei rakenneta tarpeeksi, koska monille tahoille nykyinen tilanne sopii vallan hyvin. Asuntojen vuokraaminen on bisnestä, jolla menee kovaa kun voi pyytää mitä vain. Ja ei, kaikkien ei ole mahdollista muuttaa soluun joka kommentoijan mielikuvissa on ”todella huokea” ja epäilen että onko niitä tarpeeksi niille jotka haluaisi niihin? Ylipäätään oletukset että ihmiset haluaa luksusta ja siksi tarvitsevat asumistukea kertovat vieraantuneisuudesta 1. tulotasosta ja köyhyyden yleisyydestä ja 2. asuntojen hinnoista.

Mussutus 2. ”Onko pakko asua Helsingissä/isossa kaupungissa?” 
-> Niissä on yleensä ne työpaikat ja opiskelupaikat. Lisäksi ihmisiä pitää paikallaan tukiverkosto, jonka tärkeys korostuu silloin, jos on pieniä lapsia tai vaikka mielenterveysongelmia.

Jos on syntynyt ja ikänsä asunut jossain kaupungissa, niin miksi pitäis poistua vain, koska on sattunut vaikka sairastumaan eikä ole kyennyt töihin? Se pieni tukiverkko saattaa olla siinä kotikaupungissa ja etenkin monen mt-ongelmaisen voi olla vaikea luoda uusia verkostoja jos ei ole siinä kunnossa, että pääsee aina edes ruokakauppaan. Sosiaalisten tilanteiden pelko haittaa aika suuresti uusien tuttavuuksien solmimista. Lisäksi se kotikaupunki voi luoda turvallisen tunteen, kun tietää edes suunnilleen missä mitäkin on ja miten pääsee kulkemaan. Uusi asuinpaikka ei pelota turhaan, jos jo etukäteen tietää että uudet ympäristöt pelottaa ja ahdistaa ja on taipumusta niiden pelkotilojen takia jättää menemättä mihinkään, minkä jälkeen on taas agorafobiadiagnoosi ajankohtainen.
Miksi sairaan ja/tai köyhän pitää jättää kotikaupunkinsa, jotta terveet, maksukykyisemmät työnperässämuuttajat mahtuvat sinne?

Ylipäätään muuttamisesta puhutaan ikään kuin se olisi helppoa ja halpaa. Tosta noin vain. No ei ole. Silloin kun tavallinen arki on haastavaa on todella vaikeaa edes ajatella muuttamista. Kaikki ne järjestelyt, asunnon etsintä, pakkaukset, kuka kuljettaa…vaativat energiaa ja rahaa. Tarvitaan yleensä vuokravakuus, ja vaikka vanhaan olisi maksanut sellaisen, ei ehkä samaa määrää, ei todellakaan ole yksinkertaista saada sitä takaisin, ainakaan nopeasti. Myös luottotietojen puute hankaloittaa kohtuuttomasti. Muutto kaupungin sisällä on iso asia, puhumattakaan muutosta toiseen kaupunkiin, jossa arki pitäisi opetella uusiksi.

Eli: vaaditaan mielummin kaikille mahdollisuutta asua ilman taloudellisia vaikeuksia sen sijaan että kysellään miksei tempaise jostakin halvempaa asuntoa.

Kirjoittivat: E & K.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s