Ahdistava alkoholilakikeskustelu

 cat-1211228_960_720

[kuvassa valkoruskea kissa on kurottautunut juomaan isosta harmaasta saavista]

Sisältövaroitukset: päihteet/alkoholi, päihderiippuvuus, päihderiippuvuuksista kärsivien epäinhimillistäminen (lopussa)

Alkoholilakikeskustelu on vähän laantunut hetkeksi.

Hyvä näin. Se onkin ahdistavaa kuin mikä. Välttelen osallistumasta siihen.

Alkoholilainsäädäntöön liittyvässä keskustelussa lähtöoletuksena tuntuu olevan, että alkoholi on kaikille kiva asia ja sitten se ”joilla on ongelmia” on niitä jotain toisia. Jotka ei ikään kuin kuule keskustelua. Ja sitten jos sanoo jotain, että ”pitäskö niitä haittoja miettiä” on ”niuho päiviräsänen”. Tai haluaa ”holhota”. Kun keskiössä on ne, joiden elämää lainsäädäntö rajoittaa. Ja panimoteollisuus, joka haluaa myydä tuotteitaan mahdollisimman paljon.

Itsehän en ollenkaan tiedä, mitä alkoholilaille pitäisi tehdä, mitä pitäisi saada myydä missä. Silti kaikki vapautukset huolestuttaa, mikäli ei laiteta reilusti rahaa lisää päihderiippuvaisten tarvitsemiin palveluihin.

Sen taas tiedän, miksei alkoholiin liittyvät jutut ole mulle  positiivisia tai neutraaleja. Tiedän ettei ne ole sitä monelle muullekaan.

Olen ollut avoliitossa alkoholistin kanssa. Sellaisen alkoholistin, jota kukaan ei tiennyt päihderiippuvaiseksi. Sellaisen joka kävi töissä. Sellaisen joka hoiti masennusta ja ahdistusta alkoholilla. Sellaisen joka jätti tyhjiä pulloja omituisiin paikkoihin, jotta en huomaisi kuinka paljon hän oli juonut.

Ei me pelkästään sen takia erottu että hän joi, mutta se on syy siihen ettemme ole enää missään yhteyksissä. Suhteen kuluttavuus selvisi mulle vasta eron jälkeen. Pelottaa ajatella, miten hän voi nykyään.

Ehkä varsinaista alkoholilakikeskustelua enemmän ärsyttää se, miten siinäkin tulee esiin nämä oletukset, että raja niiden, joille alkoholi on ongelma ja niiden ”jotka osaa juoda kohtuudella” on aina itsestään selvä. Toisaalta ahdistaa se, kuinka ”niistä ongelmakäyttäjistä” ja heidän ongelmistaan puhutaan väistämättöminä, välillä jopa ”juovat itsensä hengiltä muutenkin pian”. Tai jopa toivotaan sitä.

Eihän se voi mennä niin, että ne ihmiset joiden elämään alkoholi eniten vaikuttaa on ok sysätä keskustelun marginaaliin?

Kertoi: Virna

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s