Kylmä yö

18814095_10155381440017760_4258127739698548878_n

[kuvassa sinivalkoisista laatikoista koostuvalla taustalla Helsingin metrolinjasto. Linja ja pysäkkien nimet ovat punaisella. Keskellä sen päällä on musta suorakaide, jossa lukee vaikoisella Huutolainen – Avohoidossa ja asunnottomana]

3.5.2016

En osannut varautua siihen kuinka kylmä Hietsussa on.

Näin Helsinki huoltaa heikoimpiaan: asuntolan ryhmähuoneessa nukutaan valot päällä. Patterin ympärillä on kalterit ja lattiassa viemäriaukko. Sängyissä on kivikovaa sinistä jumppapatjaa, sitä samaa jolla lapsena opeteltiin tekemään kuperkeikkoja. Patjalla on kaksi lakanaa ja tyyny. Jos haluaa suihkuun, voi siksi aikaa hakea myös pyyhkeen.

Kunnon peittoja ei ole. Ymmärrän sen hygienianäkökulmasta, mutta heräsin silti monta kertaa yön aikana paleluun. Kuten muutkin huonekaverit, nukuin kenkiä lukuunottamatta kaikki vaatteet päällä. Takki toimitti peiton virkaa, mutta oli liian ohut ja pieni pitääkseen minut lämpimänä.

Aamuherätys oli puoli kahdeksalta. Se huutava tyyppi joka oli illlalla varannut vessan pitkäksi aikaa piikittääkseen teki niin uudestaan; sain unohtaa ajatuksen hampaiden pesusta. Aamupala oli ilmainen. Kaurapuuro, leipä, lasi mehua, maitoa tai piimää ja kuppi kahvia.

Aamiaisen jälkeen osa asukkaista hajaantui omille teilleen ja osa jäi ”päivätoimintaan”. Tämä näytti tarkoittavan istumista huoneessa jonka katonrajaan on viritetty televisio. En tiedä kenellä kaukosäädin oli – todennäköisesti jollain paikan työntekijöistä. Kahvikuppeja ei saanut viedä päivätoimintahuoneeseen ja tupakointi oli sekin tietysti kiellettyä. En tiedä oliko puhuminen kiellettyä vai hiljaisuus talon tapa.

Menin odottamaan pääsyä sosiaaliohjaajan puheille. Odottelu oli turhaa, ohjaaja oli huoneessaan, mutta sitä en tiennyt. Kun koputukseeni ei vastattu jäin istumaan käytävälle ja kuulemaan siinä sivussa muiden asukkaiden terveyshuolia.

Sitä kuvittelisi että yksityisyys on asia joka kuuluu jokaiselle. Hietsussa näin ei ole. Nukut ryhmähuoneessa, syöt ryhmähuoneessa, haet pyykkisi ja tingit uudet vaattet luukulta käytävällä. Terveydenhoitaja ja lääkäri ovat erillisissä huoneissaan, mutta erään asukkaan hammashuolia ja kipuja puitiin silti niiden huoneiden edessä käytävällä.

Koko asuntola on kuin suunniteltu lannistamaan, viemään viimeisetkin omanarvontunteen rippeet ja passivoimaan. Kun suljet arvotavarasi ja lääkkeesi lokeroon, et saa avainta itsellesi. Jos tarvitset yön aikana esimerkiksi lääkkeitäsi, työntekijä päättää onko tarve sellainen jonka vuoksi hän tulee avaamaan lokeron. Et pese vaatteitasi itse eikä siihen anneta mahdollisuuttakaan. Et valitse saatavilla olevista vaatteista sen väristä paitaa kuin haluat vaan otat mitä työntekijä sinulle antaa. Et valitse sänkypaikkaasi, annostele omaa ruokaasi tai ota itse leipääsi.Päivätoimintahuoneessa tuskin olet se joka päättää mitä kanavaa telkkarista katsotaan.

Hietsun asuntola ei ole paikka jossa voi toipua, se on paikka jossa pysytään hengissä, juuri ja juuri. Sen vakioasukkailla ei ole toivoa paremmasta kun koko ympäristö tekee parhaansa pahentaakseen asioita.

Meille Hietsun työntekijät tarjosivat vain sitä samaa eioota jota on kuultu muualtakin. Paitsi että koiria ei saa sinne tuoda, ei asunnottomilla ole oikeutta myöskään parisuhteeseen. Jos asuntolasta pääsee ylempien kerrosten tuettuihin asuntoihin, on tarjolla yhden hengen huoneita 14€:n vuorokausihintaan. Pariskunta ei pääse niihin edes rahalla. Perheellisille tarjotaan kriisiasuntoa, paitsi silloin kun ei tarjota ja lähetetään Hietsuun.

Kun puhuimme kriisiasuntojen työntekijän kanssa, ihmettelin hänen kommenttiaan siitä kuinka tähän aikaan vuodesta Hietsussa on varmasti tilaa kun asukkaat alkavat siirtyä telttoihin ja pahvimajoihin Helsingin puistoissa.

En ihmettele sitä enää. Valitsisin itsekin puistossa elämisen ennemmin kuin palaisin Hietsuun. Sen ilmapiiri syö sielua ja murskaa ihmisen.

Kertoi: Huutolainen

Teksti julkaistu aiemmin toisaalla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s