Työkyvyttömyyttä työttömänä

26904728_10208989414407128_8920867668898990148_n

[kuvassa sivulta kuvattu pieni ruskeaturkkinen apina, joka näyttää alakuloiselta. Tausta on siniharmaa.]

On yleistä tietoa, että monet työttömyyskorvauksella tai toimeentulotuella (johon myös liittyy patistamista rangaistusten uhalla) elävät ovat oikeasti työkyvyttömiä. Tiukennuksia ja rangaistuksia vaativat vastaavat tähän kuin yhdestä suusta, että työkyvyttömän pitäisi olla sairauslomalla tai työkyvyttömyyseläkkeellä.

On huomattavasti vähemmän yleistä tietoa että sairauslomalle ei välttämättä pääse vaikka olisi sairas, ja eläkkeelle pääseminen on lottovoitto.

Mutta kaikki työkyvyttömät työttömät eivät edes yritä hakeutua sairaslomalle. Syitä voi olla monia. Sairaan työttömän voi olla hyvin vaikea arvioida omaa työkykyään, varsinkin jos olo vaihtelee paljon. Hyvänä päivänä ajattelee että on työkykyinen, huonona on liian huonossa kunnossa hakeakseen sitä sairauslomaa. Tai työkyvytön saattaa pitää yllä toivoa, ja sairauslomalle hakeutuminen puhaltaisi sammuksiin sen heikosti lepattavan toivon liekin.

Itse sairastin monta vuotta toimeentulotuella, koska halusin aina uskoa että huominen olisi parempi. Sairausloman hakeminen tuntui yksinkertaisesti joltain liian lopulliselta. En halunnut sairastaa niin pitkään että siihen tarvitsisi lomaa. Halusin toipua ja jatkaa elämääni! Päivät muuttuivat viikoiksi, viikot kuukausiksi, kuukaudet vuosiksi. Toivo lepatti sammumisen partaalla, ja suojelin sitä minkä pystyin. Voisin sanoa, että suojelin sitä henkeni kaupalla. Toipuminen tapahtui juuri niin salakavalasti kuin olin arvellut. En edes itse huomannut miten yhtäkkiä aloinkin taas elää.

Vaikka asiat ovat muuttuneet paljon enkä enää joudu vastaamaan työkkärille tai sossulle tekemisistäni, en vieläkään tiedä, olenko oikeasti terve ja työkykyinen. On vaan käynyt niin, että olen alkanut taas elää enkä nuku ja itke jatkuvasti. ”Normaaliksi” en itseäni vieläkään tunne. En tiedä, onko sairaus edelleen läsnä, vai onko minulla vain tällainen raskas mieli.

Työkykyisyyden ja työkyvyttömyyden rajat eivät ole yksiselitteisiä. Yhteiskunnan asettamiin tiukkoihin raameihin tämä todellisuus ei sovi.

Kirjoitti: Jane Austerity

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s