[Valokuvassa on kirjava hyeena, jossa huomio keskittyy sen aivan auki olevaan suuhun. Sen hampaat näkyvät. Hyeenan silmät ovat kiinni ja sen korvat ovat pystyssä.]
Sisältövaroitukset: transfobia, transpoli
Sain jokin aika sitten hylätyn perustoimeentulotukipäätöksen sen takia, että lääkkeeni eivät olleet Kelan mielestä ”tarpeellisia ja välttämättömiä”. Tai tarkemmin sanottuna yksi niistä ei ollut: testosteronivalmiste jota käytän siksi, että olen transsukupuolinen.
Kela kyselee nykyään toimeentulotukiasiakkaiden lääkekustannusten perään, eikä usko lääkäreitä enää siinäkään, että nämä määräisivät vain tarkoituksenmukaisia lääkkeitä. Eduskunnan apulaisoikeusasiamies on huomauttanut Kelaa asiasta[1].
Tässä mielestäni oleelliset kohdat Kelalta saamastani kirjeestä:
”Hyvä asiakas
Lähetämme tämän kirjeen, koska olet hakenut perustoimeentulotukea testosteronivalmisteeseen Tostran 2 %. […] Perustoimeentulotukihakemuksesi tullaan jatkossa hylkäämään testosteronivalmisteiden osalta, ellet esitä sellaista hyvän hoitokäytännön mukaista lääketieteellisesti perusteltua selvitystä, jonka perusteella testosteronivalmisteet ovat sairautesi hoidon kannalta tarpeellisia ja välttämättömiä. Hoidon tarpeellisuuden ja välttämättömyyden selvittämiseksi pyydämme sinua toimittamaan hoitavan lääkärin laatiman lisäselvityksen.”
Soitin Naistenklinikan hormonipolille, joka vastaan Helsingin transpolin asiakkaiden hormonihoidosta, ja selitin tilanteen. He sanoivat, että Omakannan kirjaukset ovat tarkin tieto, jonka heiltä voi saada ja minun tulisi toimittaa ne eteenpäin Kelalle.
Kirjauksissa lukee minusta paljon sellaista tietoa, jota en haluaisi valtion arkistoihin. Ymmärrän kyllä, että nykyaikana kaikki tieto on jossain määrin kaikkien saatavilla, mutta psykiatrian alle menevien diagnoosien katsomisesta jää käsittääkseni ainakin teoriassa jälki terveystietojen järjestelmään, eikä niitä pääse ihan kuka tahansa katsomaan. Kelan arkistot vaikuttavat niihin verrattuna holtittomilta ja valvomattomilta. En myöskään voi itse lainkaan vaikuttaa siihen, kuka etuuskäsittelijä saa hakemukseni pöydällensä, joten tietoni saattavat mennä vaikkapa sukulaiselleni tai tulevalle työnantajalleni.
En halua Kelan arkistoihin tietoa, että kuulun marginalisoituun ryhmään, johon kohdistuu monenlaista sortoa[2, 3]. En halua sinne yksityiskohtaista tietoa sukupuolenkorjausprosessistani, tietoa siitä miten suhtaudun kehooni tai muiden arvioita kehoni feminiinisyydestä tai maskuliinisuudesta eri ajankohtina. Minua inhottaa ja hävettää aivan tarpeeksi, että nuo tiedot ovat yhdessä kohtalaisen hyvin valvotussa rekisterissä.
Kelalla ei tulisi olla oikeutta vaatia tietoja siitä, että joku kuuluu sukupuolivähemmistöön. Lääkärini on määrännyt minulle testosteronivalmistetta, koska kehoni ei tuota itsekseen tarpeeksi testosteronia rakentaakseen itsestään sellaisen kehon, jonka kanssa voisin elää ja olla. Tätä varten kävin yli vuoden tutkimusjakson, johon kuului moniammatillisen työryhmän tekemä arvio siitä, olenko oikeasti se, kuka olen. Kelan määritelmä siitä, että testeosteronihoito ei ole ”tarpeellinen ja välttämätön”, on irvokas muistutus siitä, että minulla ei ole oikeutta määrätä omasta kehostani, koska olen transsukupuolinen ja köyhä.
HUOM! Radikaalia mielenterveyttä -blogikollektiivi ei ole käynyt läpi linkattuja sivustoja sisältövaroituksia listatakseen. Käytä siis omaa harkintaasi lukiessasi. Ensimmäinen artikkeli käsittelee toimeentulotukea ja lääkeostoja, kaksi viimeistä linkkiä transihmisten syrjintää Euroopassa.
Hormonihoito kuuluu hyvän hoitokäytännön mukaisiin hoitoihin transsukupuolisuudessa. Valitusta oikeusasiamiehelle ja hallinto-oikeuteen.
Kannattaa vedota myös tähän:
https://www.oikeusasiamies.fi/fi/ratkaisut/-/eoar/6468/2017
Oikeusasiamies on kritisoinut Kelaa mm. juurikin hoitavien lääkäreiden päätösten ylittämisestä ja tarkkailusta. Kumpikaan ei ole Kelan hommia.
TykkääTykkää
Kuvan eläin ei ole hyeena. Se on savannikoira (Lycaon pictus).
TykkääTykkää