Kela nöyryyttää

aikoara_metsa

kuva: aikoara

[Kuvassa näkyy metsää. Taustalla on varjossa olevia havupuita, joissa on tummia vihreän ja harmaan sävyjä. Kuvan etualalla on yksi puunrunko, johon paistaa aurinko. Puusta on repeytynyt paloja kaarnaa.]

Sisältövaroitukset: itsemurha-ajatukset, alkoholi, huumeet, koulukiusaaminen, institutionaalisen vallan väärinkäyttö (Kela), laboratioriokokeet (virtsa, veri, neulat)
:
:
:
:
:
:
:

Miltä sinusta tuntuisi joutua virtsaamaan purkkiin, kun joku katsoo vieressä? Mulle se oli hirveää, ja ainut syy miksi jouduin tähän tilanteeseen on se, että sairastan useampaa psyykkistä sairautta ja haen Kelalta jatkoa kuntoutustuelle, joten Kela vaatii huumetestejä sekä alkoholinkäyttöä kuvaavia verikokeita todisteeksi siitä, etteivät sairauteni johdu päihteidenkäytöstä, jolloin kuntoutustukea ei voisi saada. Avautuessani tästä Facebookissa sain kuulla, että myös muilta on vaadittu testeissä käyntiä kuntoutustuen/sairauspäivärahan edellytyksenä. Tällä tavalla kohdellaan mielenterveysongelmaisia Suomessa vuonna 2018.

Hoitavalla taholla ei ole mitään syytä epäillä päihteiden käyttöä, en ole koskaan käyttänyt huumeita eikä mulla ole merkintöjä huumausainerikoksista. Minulla on kylläkin merkintä alkoholin suurkulutuksesta muutama vuosi sitten, mutta en käytä enää alkoholia, ja Kelan mukaan vaatimus testeistä on masennuksen normaali hoitokäytäntö eli ei edes liity aiempaan alkoholiongelmaani. Alkoholiongelmainenhan on toki automaattisesti myös huumeongelmainen, ja eniten tässä loukkaa tuo luottamuksen puute, koska olen ollut alkoholinkäytöstäni aina rehellinen terveydenhuollossa ja itse hakeutunut avun piiriin. Toisaalta lääkäri on sanonut mulle, että alkoholinkäyttöä mittaavat kokeet eivät ole edes luotettavia, koska arvot eivät kaikilla nouse runsaastakaan käytöstä. Itsellänikään ne eivät silloin vuosia sitten nousseet vaikka alkoholinkäyttöni oli runsaimmillaan noin 70 annosta viikossa. Toisaalta myös mm. sairaalloinen lihavuus voi joillakin nostaa samoja arvoja ja tämän takia pelkäsinkin toden teolla, että entä jos maksa-arvoni ovatkin koholla lihavuuden takia ja kuntoutustuki hylätään sen takia. Jos maksa-arvoni olisivat koholla lihavuuden takia, tulkitsisiko Kela kuitenkin automaattisesti, että käytän alkoholia ja hylkäisi kuntoutustuen?

Ainut syy miksi suostun tähän nöyryytykseen, on se, että ilman kuntoutustukea joutuisin aktiivimallin nöyryytettäväksi, koska sairauspäivärahaa en pysty enää saamaan ja silloin lääkärin kirjoittamalla sairauslomalla oleva joutuu hakemaan työttömyyskorvausta, jolloin aktiivimalli koskee häntäkin. Muuten mulle olisi ihan sama, olenko työmarkkinatuella ja toimeentulotuella vai kuntoutustuella ja toimeentulotuella, toimeentulotuen varassa joudun silti olemaan lähes joka kuukausi. En toki tiedä katkaistaisiinko myös psykoterapiani, jos kuntoutustuki lopetettaisiin.

Jo se, että minuun työnnetään neula ilman lääketieteellistä syytä on ahdistavaa, mutta vielä nöyryyttävämpää on joutua kusemaan purkkiin jonkun nähden. Kela ei luota minun sanaani, kuten hoitava taho tekee, ja pitää minua suunnilleen rikollisena, koska sairastan masennusta ja PTSD:tä.

Kun sain tietää, että joudun valvottuun virtsakokeeseen, olin lamaantunut monta päivää ja tuntui, että en enää jaksa ja helpommalla pääsisi, kun vain tappaisi itsensä. Näin painajaisia, että elimistööni laitetaan väkisin huumeita, joka näkyy positiivisena testituloksena. Sairastan myös verenpainetautia ja Kelan toiminta on vaihteeksi nostanut verenpaineitani sen verran, että pelkään tosissani milloin joku suoni päästä poksahtaa. Käytän verenpainetautiin nesteenpoistolääkitystä ja senkin takia oli tuskaa yrittää pidätellä 4 tuntia ennen testiä ja eihän se lopulta onnistunut, mutta onneksi testi onnistui silti.

Ylipäätään vointini on ottanut takapakkia Kelan toiminnan johdosta. Joudun käyttämään kallisarvoista psykoterapiaani, jota kahden ja puolen vuoden sinnikkään vaatimisen jälkeen pääsin vihdoin talvella jatkamaan vaativana lääkinnällisenä kuntoutuksena, tämän Kelan toiminnan aiheuttaman nöyryytyksen ja luottamuksen puutteen purkamiseen, joka myös nostaa esille kaiken vanhan paskan. Kelan toiminta on traumatisoivaa ja vaarantaa hoitotasapainon.

Erityisen hirveää tästä tekee PTSD-taustani. Mua on nöyryytetty koko peruskoulu, josta on aiheutunut mulle traumaperäinen stressihäiriö. Taustani lukee lääkärinlausunnoissa, joita olen Kelalle aiemmin toimittanut, ja silti Kela katsoo parhaaksi kiusata mua vielä vähän lisää epäilemällä, että josko masennus nyt kuitenkin johtuisi huumeidenkäytöstä. Tuntuu, että Kela vaatii testejä ihan vain nöyryyttääkseen ihmisiä, koska heille sitten kuitenkin riittää, että tulokset toimittaa itse vaikka OmaSote-kuvakaappauksena. Siinä kohtaahan minä en niitä tuloksia sitten vissiin olisi voinut manipuloida! Ottaen huomioon sekin, kuinka vaikeaa koko kuntoutustuki ja vaativa lääkinnällinen kuntoutus useine valitusprosesseineen oli saada, Kela näyttäytyy mulle hirviönä, jonka tehtävä on saada mut tappamaan itseni.

Pelkäsin aivan älyttömästi myös itse testiin menemistä, varsinkin kun asun pikkupaikkakunnalla, jossa kaikki tuntevat toisensa, ja minut leimataan ulkonäköni perusteella muutenkin jatkuvasti huumeidenkäyttäjäksi. Pelko osoittautui onneksi turhaksi, laboratoriohoitaja oli empaattinen, eikä pahentanut tilannetta enää entisestään.

Nämä asiat kaipaisivat kipeästi lakiuudistusta. Pitäisi lakata ajattelemasta, että päihteidenkäyttö on vaan ihmisen oma vika ja silloin ei ole oikeutettu sairauspäivärahaan tai kuntoutustukeen. Yhtälailla ihminen on työkyvytön, jos masennus johtuisi päihteidenkäytöstä ja päihdehoidon ja psykiatrisen hoidon pitäisi kulkea rinnakkain eikä niin, että ensin päihdehoito, sitten psykiatrinen hoito. Itse sain aikoinaan psykoterapiaa käyttäessäni vielä runsaasti alkoholia, koska terapia oli alkanut jo ennen kuin hakeuduin hoitoon päihteiden käytön takia enkä tiennyt tällaisista käytännöistä. Juuri terapian ansiosta lopetin silloin alkoholinkäytön, päihdetyöntekijän käynneistä en kokenut juurikaan hyötyä plus koin sieltä painostusta Antabuksen käyttöön, ja laitoskuntoutuksen lopetin kahden päivän jälkeen, kun en pysty olemaan yötä poissa kotoa, jatkuvasti ihmisten kanssa tai heräämään kahdeksalta aamulla.

Huumeiden käytön rangaistavuudesta tulisi luopua, jotta hoitoon voisi hakeutua ilman pelkoa leimautumisesta tai merkinnöistä rikosrekisterissä. Lakia pitäisi muuttaa niin, että lääkärin työkyvyttömäksi toteama henkilö saisi sairauspäivärahaa, kunnes eläke myönnetään. Silloin ei tarvittaisi tällaisia nöyryyttäviä testejä, vaan ihmiset saisivat nopeammin heille kuuluvaa apua.

Kirjoitti: Metsä

3 thoughts on “Kela nöyryyttää

  1. Lauri Punamäki sanoo:

    Kiitos kun kirjoitat näistä asioista!

    Mun käsitys on, että lähes aina alkoholin tai huumeiden runsas käyttö johtuu mielenterveysongelmista, erityisesti traumatisoitumisesta. Eli mielenterveysongelmat on syy, päihteet on seuraus. Siksi olisi tärkeää hoitaa mt-ongelmia ja saada terapiaa, kuten sanot, vaikka ihminen käyttäisi päihteitä. On tosi törkeää ja hirveää, että Kelan mukaan ei voisi olla mt-syistä työkyvytön, jos käyttää päihteitä.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s