Kun marginalisoidut puhuvat, eli blogin kommenteista

hyeena_kommentit

 [Valokuvassa näkyy kuivaa heinikkoa pitkälle horisonttiin sekä muutama pieni puu. Etualalla on vasemmalla puolella gepardi ja oikealla puolella hyeena. Ne katsovat toisiaan kohti ja gepardilla on suu auki.]

Sisältövaroitukset: transfobia (myös sisäistetty), ableismi, transpoli, BMI, laihduttaminen
:
:
:
:
:
:

Kirjoitin kesäkuussa tekstin rintakehäkirurgian BMI-rajasta transsukupuolisille (Liian lihava sukupuoleeni). Sain pääasiassa kannustavia ja tilannettani ymmärtäviä kommentteja. Tilanteeni on edelleen sama: laihdutan ja odotan lähetettä, soittelen silloin tällöin transpolille kysyäkseni, ovatko käytännöt muuttuneet tai voinko valittaa asiasta.

Yllättäen joku kommentoi tekstiä vielä aivan äskettäin Facebookissa. Kommentoija uskoi vahvasti lääkäreiden ehdottomaan kykyyn tietää kaikki tarvittava potilaasta vain BMI:n perusteella sekä heidän hyväntahtoisuuteensa myös transsukupuolisia potilaita hoidettaessa. Hän ei ymmärtänyt dysforiaa lainkaan, vaan kutsui sitä mielisairaudeksi. Lisäksi hän katsoi, että tarpeeni rintakehäkirurgiaan ei ole ”tasaisella pohjalla”.

Blogikollektiivimme tapana on vain poistaa tuollaiset kommentit ja jatkaa eteenpäin. Haluamme pitää sekä blogimme että Facebook-sivumme mahdollisimman hyvin turvallisempana tilana, jossa triggeröivät kommentit eivät hyppää silmille. Tämäkin kommentti on poistettu, joten sitä on ihan turha lähteä nyt etsimään tuon tekstin kommenteista. Kommentin puhetapa oli kuitenkin niin lähellä transpolin puhetapaa, että se jätti minuun jälkensä, ja halusin tuoda esille, millaisia vaikutuksia blogimme lukijoiden kommenteilla voi olla meihin, blogin kirjoittajiin.

Me emme ole journalisteja. Me emme ole ammattikirjoittajia. Me emme kirjoita aiheista, me kirjoitamme omasta elämästämme. Kaikki kommentit koskettavat siis meidän elämämme ajankohtaisia tapahtumia. Radikaalia mielenterveyttä -blogissa keskiössä ovat marginalisoidut äänet. Keskiössä on kirjoittajan kokemus, eikä sen haastamista pidetä itsestään selvästi arvokkaana, sillä se kokemus on haastettu jo useasti henkilön marginaalisen aseman takia.

Luettuani lääkäriuskoisen, dysforian täysin väärinymmärtäneen ja terveydenhoidon tarpeeni kyseenalaistavan kommentin ajatukseni askartelivat sen parissa koko päivän. Kävin läpi samoja ajatuskulkuja kuin transpolilla käydessäni: olenko tarpeeksi trans, mitä jos kuvittelen vain kaiken, entä jos en ”ansaitse” näitä hoitoja, jos olen vain taakaksi yhteiskunnalle. Kotona sain puhuttua kämppikselle aiheesta ja olo helpotti hieman, kun tunnistin, että takana ovat menneisyyteen liittyvät ajatuskuviot. Seuraavana yönä ja päivänä nukuin 16 tuntia, kunnes aloin kirjoittaa tätä.

Tiedän, että kirjoittamalla tämän tekstin tunnustan, että tuollaisilla kommenteilla on vaikutusta minuun ja asetan itseni haavoittuvaksi uusille vihamielisille tai teeskentelevän-huolestuneille kommenteille. En kuitenkaan aio olla hiljaa. Minulla on mahdollisuus puhua tästä nimimerkin suojista ja aion jatkaa.

Kirjoitti: hermostunut hyeena

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s