Kun lapsi kertoo vanhemmalleen transsukupuolisuudestaan

39203178_427278681093437_4649359882410000384_n

[kuvassa valokuva kuvanveistäjä Sayaka Ganzin veistoksesta. Hämärässä huoneessa on laukkaavaa hevosta esittävä veistos, joka on tehty erilaisista valkoisista muoviesineistä, mm. paistinlastoista.]

Sisältövaroitukset: vanhempien torjunnan kuvaus, transvastaisuus, Suomen translain pakko-sterilisaatiopykälä

Kun oma lapsi tulee ulos kaapista vanhemmilleen transsukupuolisena, vanhemmat joutuvat kohtaamaan omat mielikuvansa, mitä heillä on omista lapsistaan. Tällöin on aikuisen muistettava, ettei lapsen kuulu kantaa vastuuta vanhemman reaktioista.

Mikäli omasta transsukupuolisuudestaan vanhemmalleen kertonut lapsi joutuu kohtaamaan vanhemman kieltoreaktion tai painostusta sopia vanhemman omaan mielikuvaan lapsesta, kokee lapsi hylätyksitulemisen kokemuksen. Lapsi tulee torjutuksi, mikä voi aiheuttaa sen, että lapsi sulkeutuu ja pitää asiat sisällään. Tämä vaikeuttaa nuoren oman hyväksyvän suhteen luomista transsukupuolisuuteensa.

Kun miettii, miten suuresta asiasta on kyse, olisi tärkeätä, että vanhempi on oman lapsensa tukena. Transsukupuoliset kokevat suurta vähemmistöstressiä: voi joutua kohtaamaan kromosomeista vääntäviä konservatiiveja ja etenkin binääriin sopimattomat ihmiset joutuvat huomaamaan, ettei heidän sukupuoltaan ole olemassa kaksinapaisessa sukupuolijärjestelmässä. Kun miettii miten kivikkoinen tie voi olla luvassa, olisi vanhemman sitä suuremmalla syyllä äärimmäisen tärkeää päästä yli omasta kieltoreaktiosta. Olisi tärkeää olla läsnä omalle lapselle, kun tämä käy läpi niin sosiaalista kuin medikaalista transitiota.

Itse käyn tällä hetkellä suruprosessia sen vuoksi, että en pysty kehodysforian vuoksi synnyttämään ja joudun luopumaan hedelmällisyydestäni koska Suomen laki vaatii pakko-sterilisaatiota. On aika julmaa olla yksin ja käydä läpi tätä prosessia, kun ei ole omaa vanhempaa tukena, vanhempaa jonka olkapäätä vasten voisin itkeä ja kokea hellivää hyväksyntää.

Jokainen vanhempi joutuu päästämään lapsestaan irti, päästämään lapsensa elämälle. Oman lapsen transsukupuolisuuden tunnustaminen ja tukeminen parantaa lapsen mahdollisuuksia pärjätä itsenään elämässään, kun häpeän kokemus omasta transsukupuolisuudesta ei synny lähisuhteessa tapahtuneen torjunnan kokemuksen myötä.

Omasta kokemuksestani voin sanoa, että etenkin siinä vaiheessa kun oma sukupuoli-identiteetti on vasta rakentumisvaiheessa, olisi vanhemman torjuva tai kieltävä kommentti ollut tuhoava. Se olisi luonut häpeää vasta lutviutumattoman identiteettini päälle. Siksi en ole vieläkään tullut kaapista ulos transsukupuolisena omille vanhemmilleni, koska rakennan omaa identiteettiäni vahvemmaksi, että kestän mahdollisen tuhoavan kieltoreaktion.

Muista vanhempi: Kun lapsesi kertoo sinulle transsukupuolisuudestaan, et vanhempana menetä lastasi, vaan opit hänet tuntemaan paremmin omana itsenään.

Kertoi: Vanhemmilleen kaapissa oleva translapsi, 30 vee.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s