Vaeltava kohtu tautinimikkeenä

vihainenpapukaija.jpg

[Kuvassa kirkkaanvihreä papukaija istuu oksalla ja tuijottaa vihaisen näköisenä ohi kuvan katsojasta.]

Sisältövaroitukset: lääketieteen ableistinen, seksistinen ja cisseksistinen historia ja nykyisyys, kohtu- ja ovulaatiopuhe, seksismi, läskiviha, hammaslääkärimaininta

:
:
:
:
Antiikin aikaan lääketieteen harjoittajat uskoivat naisen kohdun vaeltavan ympäriinsä pitkin tämän kehoa ja näin ollen aiheuttavan kyseisissä naisissa henkistä pahoinvointia; hysteriaa. Länsimainen lääketiede on pitkään ja sitkeästi pitänyt kiinni ajatuksestaan naisista hysteerisinä olentoina ja sen vaikutukset tuntuvat nykypäivänäkin.

Jos lääkärin vastaanotolla olet naisoletettu, on haastavampaa ja potilaalle työläämpää saada tarvittua hoitoa vaivoihin, joita ei voi heti ja helposti silmin tai verikokein todentaa. Mielenterveyden ongelmien kanssa painivana naisoletettuna se on lähestulkoon mahdotonta.

Omien lääkärikäyntieni joukosta voin poimia muutamia räikeimpiä esimerkkejä vähättelystä, alentuvuudesta ja oirekuvausten huomiotta jättämisestä:

-Vuosia jatkuneet vatsan toiminnan häiriöt sivuutettiin, kun verinäytteissä ei löytynyt viitteitä keliakiasta. Jatkuva ripuli ei ollut tarpeeksi tärkeää tutkia. Myöhemmin kuulin IBS:stä ja omatoiminen ruokavaliotutkintani löysi viimein syyt vatsaongelmiin.

-Lapsesta saakka kiusanneet iho-ongelmat eivät ole syy tutkia. Lähetettä erikoislääkärille ei tipu, vaikka olen tuloksetta noudattanut tk-lääkäreiden poskettomia ohjeita perusvoidepesuista ja ties mistä. Suora pyyntö päästä ihotautilääkärille saa aikaan hymähdyksen ja uuden puoskarointiyrityksen.

-Verensokeri romahtelee arvaamatta, mutta sokerirasitusten ollessa puhtaat, ohjeet ovat napostella tiuhaan välipaloja. Varsinaista syytä ei koeta tarpeelliseksi tutkia.

-Sivulauseessa todetaan olevan liian korkea kolesteroli ja ylipaino tulisi pudottaa pois. Käsketään syödä terveellisesti ilman kovia rasvoja ja jätetään ilman tukea tai jatkoseurantaa pyynnöstä huolimatta.

-Rintakudoksen epäilyttävät muutokset eivät ole syy huoleen tai tarkempaan tutkintaan. ”Se johtuu vain ovulaatiostasi.” Jatkoseurantaa saan pitkin hampain. Lääkärin sanavalinnoista huomaa selvästi, että olen hänen mielestään luulotautinen.

Listaa voisi jatkaa pidemmäksikin.

Ongelmallinen suhtautuminen paheni, kun kanta.fi-potilastietopalvelu otettiin käyttöön.
Palvelusta hoitohenkilökunta näkee diagnostiset tietoni ja tk-lääkärikäynnit alkavatkin melkolailla käynnin syystä riippumatta kyselyllä hoitotasapainostani bipolaarihäiriöni suhteen.
Halutaan tietää onko lääkitys kunnossa, koitetaan kautta rantain saada selville sattuisinko mahdollisesti olemaan maanisessa vaiheessa ja josko oireeni voisivat johtua siitä? (Minulla ei ole ikinä ollut maniaa, mikä sekin pitäisi varmaan sieltä tiedoista löytyä)
Depressiokin aiheuttaa niin monenkirjavia oireita, katsos.

Pahin läimäys kasvoille oli, kun hammaslääkärikin alkoi kysellä kuinka bipon kanssa oikein sujuu nyt, että onko homma hallussa.

Voisin toki estää tietojeni näyttämisen sairaaloissa ja terveyskeskuksissa, mutta siihen liittyvät aivan omat ongelmansa. Allergiatietojeni on ehdottomasti oltava näkyvillä jokaiselle hoitavalle taholle.

On puolensa siinä, että jokaista pikkuseikkaa ei tarvitse erikseen kertoa uudelleen ja uudelleen, mutta omat kokemukseni osoittavat myös, että tietojen pohjalta minusta potilaana on hoitotahon puolella jo muodostettu oma käsityksensä ja mahdollisuuteni saada apua kutistuvat.

Lopullinen diagnoosi tuntuu nimittäin aina olevan: vaeltava kohtu.

Terveisin nimimerkki: Elin otsassa (Ei. Ei kohtu.)

One thought on “Vaeltava kohtu tautinimikkeenä

  1. Marnie sanoo:

    Lihavana syömishäiriöisenä bipona allekirjoitan täysin. Mulla tuo on johtanut siihen, että kärsin niin pitkään kuin mahdollista ennen lääkäriin menoa. Menen vasta kun on pakko ja yleensä poistun huonolla fiiliksellä kun puheeksi nousee mun paino tai mt-ongelmat. Sivulauseessa, moitteena, ihan vaan pakko mainita ilman jatkoapua.
    Pahoissa mahavaivoissa työterveyslääkäri laittoi labroihin kun oli varma, että bipona mulla on alkoholiongelma ja siitä vaivat… En käytä alkoholia, muttei uskonut.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s