Saan pitää huolta itsestäni

elefanttilauma
[Kuvassa on vihreää savannia. Sekä taka- että etualalla on puita. Nurmikko on vihreä. Etualalla on kuusi norsua, joista osa on poikasia.]

Sisältövaroitus: ruoka

Minulla on oikeus yhteiskunnan maksamaan terveydenhuoltoon ja lääkkeisiin.
Itselläni on Kelan lääkekatto täyttynyt, joten saan 2,50 euron hintaan aina kolmen kuukauden satsin lääkkeitä, jos ne ovat Kela-korvattavia. Uusin nyt joulukuun alussa reseptini ja haen reseptit tyhjiksi. Vuoden alussa tulee taas 50 euron omavastuumaksu ja lääkekatto lähtee kertymään alusta. Tämä on ehkä lyhytnäköistä, tulevathan lääkkeet joskus maksettavaksi, mutta auttaa itseäni vuodenvaihteen rahastressissä.


Minulla on oikeus ja velvollisuus pitää huolta terveydestäni lähtiessäni reissuun. Lähden joulunajan lomiksi maalle vanhempieni luokse ja yksi matkallelähtövalmistelu on uusia reseptit hyvissä ajoin ennen matkalle lähtöä, käydä apteekissa ja sen jälkeen pakata kaikki mahdolliset lääkkeet mukaan: psyyke-, allergia- ja ihonhoitolääkkeet. Pienistä apteekeista ei välttämättä saa kaikkia lääkkeitä, apteekkiin voi olla pitkä matka ja varsinkin pyhinä aukioloajat voivat olla hyvin rajoitetut.

Minulla on oikeus pitää kiinni ruokavaliostani. Oletus, että kaikki syövät lihaa sen ollessa tarjolla on edelleen vallalla. Kaikki eivät syö lihaa ja päätöksestä on oikeus pitää kiinni.

Minulla on oikeus ruokaan, jota voin syödä. Jos allergioitani ei kunnioiteta, muistutan itseäni että en ole hankala ihminen, koska en pysty syömään sitrushedelmiä, kalaa tai sipulia. Jos on lääkkeitä, joilla voi helpottaa ruoka-aineallergioista johtuvia oloja, niitä saa ja usein pitääkin käyttää.


Minä tiedän, mitä kehoni jaksaa. Jos kerron, että olen allerginen jollekin, asiaa ei voi ohittaa vain kehotuksella käyttää allergialääkettä. Lääkkeet eivät auta kaikkeen ja minä aikuisena ihmisenä tunnen immuunipuutosjärjestelmäni paremmin.

Minulla on oikeus ympäristöön, joka ei aiheuta sairaskohtauksia, päänsärkyä tai allergiaoireita. Esimerkiksi hyasintit, tuoksukynttilät, suitsukkeet, parfyymit ja muut voimakkaat tuoksut voivat aiheuttaa migreeniä, päänsärkyä, astmakohtauksen tai astmaoireita, allergiaa ja/tai ihottumaa. Jos pyydän, että näitä asioita ei ole ympäristössäni, minua tulee kuunnella. Jos en voi esimerkiksi astman takia ulkoilla kovalla pakkasella, kunnioita päätöstäni pitää huolta kehostani.

Minulla on oikeus tulla kuulluksi, jo ensimmäisellä kerralla. Jos sanon, etten voi syödä jotain, se tarkoittaa, etten voi. Minulta ei ole tarpeen kysyä uudelleen eikä minun tarvitse perustella. Tunnen oman kehoni ja sen tarpeet paremmin kuin joku ulkopuolinen, mutta en ole kävelevä lääketieteen sanakirja. Saan myös keskeyttää turhanpäiväisen päivittelyn aiheesta, vaikkapa vain pyytämällä että puheenaihetta vaihdetaan. Voin sanoa, että kerron itse enemmän allergioistani tai muista elämääni rajoittavista asioista, jos haluan niistä puhua.

Kysy, älä oleta. Jos vietät joulua allergisen ihmisen kanssa tai jonkun, jonka ruokavaliosta et ole varma, kysy häneltä, miten hän toivoisi toimittavan esimerkiksi ruokansa, eläimien tai tuoksujen suhteen.

kirjoitti: Elefanttilauma
Tekstiä muokattu 4.12.2018.

2 thoughts on “Saan pitää huolta itsestäni

 1. Realismia sanoo:

  Hieno kokonaisuus oikeuksia ja velvollisuuksia eri suuntiin.

  Tässä mennään kuitenkin vähän vikaan: ”Jos allergisena ihmisenä olen menossa jonnekin kylään, minulle kuuluu ilmoittaa, jos siellä on allergisoiva lemmikkieläin. Saan loukkaantua, jos minua ei huomioida.” Tässä oletetaan, että allergiat jne olisivat tiedossa. Minusta se on huono oletus. Ihmisillä on paljon erilaisia rajoituksia eikä kukaan voi tietää/muistaa kaikkia. Hyvä jos allergisena itse muistan omani (aina en kun jotain syö harvoin).

  Muuttaisin: ”Jotta allergiani tulisivat huomioiduksi minulla on oikeus ja velvollisuus ilmoittaa kyläpaikkoihin asioista joille olen allerginen ja joiden pitää olla tietyllä tavalla jotta voin tulla kylään (esim. ei eläimiä tiloissa) tai syödä (esim. riittävästi gluteenitonta ruokaa).”

  Tykkää

  • sadanne sanoo:

   Viesti kirjoittajilta:

   ”Kiitos huomiosta! Korjaamme tekstin niin, että se vastaa alkuperäistä ajatusta. Tässä asussaan se ei niin tee.
   Kirjoittaessamme tuota kohtaa ajattelimme tiettyä tilannetta, jossa allergiat olivat tiedossa. Mutta muiden ihmisten allergioita ei tietenkään voi arvata etukäteen, emmekä tätä halunneetkaan viestiä.”

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s