Kaikkien ei toivota saavan lapsia

coral-1053837_960_720

 

[kuvassa on vaaleanpunainen ja vaaleansininen merivuokko ja violetin väristä korallia]

sv. painostus hankkia lapsi, syyllistys köyhyydestä, rasismi mainintana

(HUOM. Tässä tekstissä ei tarkastella transihmisiin ja lisääntymiseen liittyviä epäkohtia, suunnitelmissa erillinen teksti siitä. Aihe ei ole tästä erillinen.)

 

”Muahan ei pakoteta synnyttään!”
”Pitäkää synnytystalkoonne!”
Ja Handmaids Tale -meemien virta.

Feministien keskuudessa otetaan voimakkaasti kantaa painostukseen lisääntyä ja pelkistää kaikki naisoletetut äideiksi.

Hyvä niin, mutta tässä keskustelussa jää piiloon se, että kaikkia ei todellakaan kehoteta hankkimaan lapsia. Päin vastoin sitä paheksutaan, vaikkei sitä ääneen usein sanotakaan kuin keskustelupalstojen ja uutisten kommenttien pimeissä syövereissä.

Valitus, paheksunta ja moralisointi siitä, kuinka ”vääränlaiset ihmiset” (köyhät, sairaat, rodullistetut, ”väärän” ikäiset, yksin lapsen hankkivat JNE) hankkivat lapsia on keskuudessamme edelleen. Esimerkiksi mikä vain lapsiperheen köyhyydestä kertova uutinen kerää taivastelemaan että onko niitä lapsia ollut pakko tehdä kun ei kykene elättämään. Auta armias jos on rodullistettu ja lapsia on enemmän kuin kaksi, alkavat rasistiset kommentit lentää.

Pitäisi olla ”turvattu talous” ja vakaa työpaikka ennen kuin saa lapsia, vaikka yhteiskuntamme perustuu sille että osa ihmisistä pidetään köyhinä. (Kaikille ei ole hyväpalkkaista duunia ja tuet on surkeat). Eli vanhemmuus on vain etuoikeutettujen oikeus?

Jos tarvitsee tukia, on ”vastuuton” ja ”opettaa lapsensa elämään tuilla”.
En ole vastuuton, vaikka mielenterveyskuntoutujana kotihoidontuki ja toimeentulotuki on pääasialliset tulonlähteet. Mun vastuuntuunnon sijaan muutoksen tarpeessa on ableistinen, harvojen tarpeisiin perustuva yhteiskunta. Sen haastamista aion opettaa lapsilleni. Toivon, että he saavat haluta lapsia tai olla haluamatta, ilman että kumpaavaan toivetta paheksutaan.

Kirjoitti: pesukarhu

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s