Pysyvä tai muuttuva – seksuaalinen suuntautuminen on aina arvokas ja todellinen

Kuvassa sateenkaaren värit maalattuna pystyraitoina.
Photo by Steve Johnson on Unsplash

Sisältövaroitukset: bi- ja panseksuaalisuuden näkymättömyys, ympäristön oletukset, maininta homo- ja bifobiasta.

Hyvää biseksuaalisuuden näkyvyyden päivää sinulle, joka olet biseksuaali, sinulle, joka olet panseksuaali ja erityisesti sinulle, joka pohdit seksuaalista suuntautumistasi!

Bi- ja panseksuaalisuus* jäävät helposti näkymättömiin, kun ihmisten seksuaalinen suuntautuminen nähdään usein senhetkisen kumppanin sukupuolen mukaan: jos olet samaa sukupuolta olevan kumppanin kanssa, sinut nähdään homona tai lesbona, ja jos olet eri sukupuolta olevan kumppanin kanssa, sinut nähdään heterona. (Sekin on oma kysymyksensä, miten ulkopuolinen arvailija kumppanisi sukupuolen näkee – arvaus ei aina mene oikein!) Siksi tarvitaan teemapäivää, jolloin muistutetaan näiden suuntautumisten olemassaolosta ja juhlitaan monimuotoisuutta!

Seksuaalinen suuntautuminen on yleensä paljon monimuotoisempaa kuin se, mitä sukupuolta kumppani on. Kaikillahan ei romanttis-eroottista kumppania edes ole! Tässä muutama muistutus seksuaalisesta suuntautumisesta ja identiteetistä:

– Viehätys eri sukupuolta olevia ihmisiä kohtaan voi olla laadultaan erilaista: voit olla kiinnostunut esimerkiksi yhtä sukupuolta olevista ihmisistä ensisijaisesti romanttisina kumppaneina ja haluta läheisyyttä heidän kanssaan, ja olla kiinnostunut toista sukupuolta olevista ihmisistä enemmän seksikumppaneina.

– Kiinnostus voi riippua kustakin ihastuksen, rakkauden tai halun kohteesta ihmisenä. Mikä juuri hänessä viehättää ja mitä haluaisit hänen kanssaan tehdä?

– Romanttinen, eroottinen tai seksuaalinen viehätys ja halu voi myös riippua tilanteesta. Joku saattaa huomata viehättyvänsä itsensä itselle epätyypillisestä ihmisestä vaikkapa matkalla, juhlissa tai muussa tilanteessa, jossa on erossa arkirutiineista. Toinen saattaa tuntea halua mitä tahansa sukupuolta olevaa ihmistä kohtaan, jos tämän alistuva tai dominoiva rooli tai vaikka fetissikiinnostukset osuvat yksiin omien vastaavien kanssa.

– Seksuaalinen suuntautuminen voi muuttua ja vaihdella elämän aikana. Tämä ei tarkoita sitä, että seksuaalinen suuntautuminen olisi itse päätettävissä tai tahdosta muutettavissa, kuten jotkut heteroseksuaalisuutta parempana pitävät tahot saattavat kuvitella. Muutos tapahtuu usein aivan itsestään, esimerkiksi erilaisten elämänkokemusten ja kohtaamisten myötä.

– Vain sinä itse voit määritellä, mikä on seksuaalinen suuntautumisesi. Sitä ei määritä kumppanisi sukupuoli, seksi- tai seurustelukokemuksesi tai naapurin Eila. Voit myös pohtia ja hämmästellä seksuaalista suuntautumistasi aivan rauhassa vaikka koko elämäsi ajan tai kieltäytyä kokonaan määrittelemästä sitä.

– Kaikki seksuaaliset suuntautumiset ovat yhtä arvokkaita, todellisia ja pysyviä tai muuttuvia.

Nimimerkki: Liitokalmari
Kirjoittaja on bi/pan/queer ja toiminut paikallis-Setan bi-ryhmän vetäjänä.


*Biseksuaalisuus tarkoittaa kykyä tuntea romanttista, eroottista ja/tai seksuaalista viehätystä (eli arkisemmin ihastusta, rakkautta ja/tai halua) oman ja ainakin yhden muun sukupuolen edustajiin.


Panseksuaalisuus tarkoittaa kykyä tuntea romanttista, eroottista ja/tai seksuaalista viehätystä kaikkien sukupuolien edustajiin tai ihmisiin sukupuolesta riippumatta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s