Kun mielenterveysongelmat pilaavat hampaat

[kuvassa lähikuva suu auki haukottelevasta ruskeamustaraidallisesta kissasta]

Sisältövaroitus: hammasongelmat (ei operaatioiden kuvailua)

Näin painajaista, että olin missannut hammaslääkärikäynnin.

Huojennuin kun heräsin: vasta helmikuussa. Ehdin vielä.

Miksi näin unta, jossa koin häpeää etten ollut päässyt paikalle? Varmaan siksi, että niin on käynyt aivan liian monta kertaa.

Olen kierteessä: mielialalääkkeiden ja mielenterveysongelmista johtuneen jaksamattomuuden kombo on paskonut hampaat. Hoitoon hakeutuminen on pitkittynyt: välillä olen valehtelematta monta kuukautta yrittänyt saada aikaa varattua. Sitten kun ajan saa, se on kuukausien päästä. Ensimmäisellä kerralla on lähinnä tarkasteltu mitä tehdään tulevilla kerroilla, ja varattu tulevat paikkausajat, jotka on tietenkin aamulla kahdeksalta. En ole kehdannut sanoa etten varmaan pääse ylös. Lopputuloksena ei sitten ole paikkailtu kun en ole päässyt paikalle. Joko olen muistanut perua ajan ennen tai maksanut peruuttamattomasta ajasta.

Tiedän että tämä on tuhlausta monellakin tapaa, mutta kun… Olen jo kauan käynyt useammin ensiavussa kuin normaalisti hammaslääkärissä hampaiden takia, koska hoitoa tai ajanvarausta odotellessa kivut on pahentunut.

En jaksa edes miettiä kuinka monta juurihoitoa mulle on tehty.

En ole voinut pureskella normaalisti niin moneen vuoteen, että en edes muista miltä tuntuu kun hampaat on normaalit.

Kun voin muutaman kuukauden vähän paremmin, ylitin itseni käymällä jopa suuhygienistillä. Hän oli sympaattinen. Ymmärsi tilanteeni. Ei syyllistänyt. Koska kivun sijaan ahdistun eniten hammaslääkäreistä, jotka paasaa.

Sitten olisi pitänyt mennä suuhygienistin varaamalle paikkausajalle… No en päässyt. En pystynyt. Ei auta vaikka kuinka tietää, että lopulta kivut on suuremmat ja maksut isot. Lopulta makaan taas hammaslääkärin tuolissa ja kuuntelen syyllistämistä. Ja ensi kerralla on vieläkin vaikeampaa.

[Päivitys: Tämän tekstin kirjoitin vuonna 2017. Jostain syystä sen julkaisu oli unohtunut. Tällä hetkellä hampaissa ei ole reikiä, mutta vanhat ongelmat kummittelevat.]

Kertoi: eli nah

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s