Etätyön eri puolet

Kuvassa marsu tietokoneen näppäimistön ääressä.
Kuva Pixabaysta, kuvaaja joannafotograf.

Kollektiivistamme useammilla on kokemuksia etätöistä tai etäopiskelusta koronan aikana. Kokosimme pienen listan siitä, millaisia hyviä ja huonoja puolia pienituloisille mielenterveyskuntoutujille etätöissä on.

Huonoja puolia etätöissä/-opiskelussa:

-Vähävaraisilla/työväenluokkaisilla pienesti asuvilla jos asuu toisen kanssa niin etähommat on todella haastavia. Meillä ei esimerkiksi ole pikkukaksiossa ovia kuin vessassa ja kun molemmat tehtiin yhtä aikaa töitä poikkeuslain aikaan niin se oli aika heviä.

-Yksiössä asuvana en kuule ajatuksiani, jos tiskikone tai pesukone on päällä (tietty se et on rahaa koneisiin on tosi jees!). Tällöin myöskin Zoomit ovat aika vaikeita, kun en kuule muiden puhetta.

-Migreenille altis pääni kestää 2-4 tuntia työskentelyä per päivä, kun kaikki on koneella.

-Keskittyminen töihin voi olla vaikeampaa, kun ei ole sosiaalista painetta olla selaamatta somea.

-Joutuu pitämään erikseen huolta ulkoilusta ja siitä, että on kodin ulkopuolista elämää, kun työ tai opiskelu ei säännöllisesti pakota kotoa pois.

-Yksinäisyys.

-Ei tunnetta siitä, että on osa yhteisöä.

-Ei spontaania positiivista palautetta töissä.

Hyviä puolia etätöissä/-opiskelussa:

+Jos ei jaksa masennuksen takia nousta sängystä, ei luennoille tarvitse: osallistua voi sängystä kamera ja mikki kiinni. (Itselleni mahdollista, toki kaikille ei.)

+Voi nukkua pidempään, kun ei tarvitse käyttää aamusta aikaa työpaikalle raahautumiseen tai vaatevalintoihin. Aamutoimetkin voi tehdä samalla, kun läppäri avautuu tai kuuntelee kokousta.

+Aikaa säästyy arjesta levolle, kivoille jutuille ja kotitöille, kun työmatkat jäävät pois.

+Yksin asuvana kotona on parempi työrauha kuin työpaikalla, jossa ihmiset pulisevat ja jää suustaan kiinni. Ei tarvii nähdä ihmisiä ja laittaa sosiaalisia lusikoita rupatteluun jos on sellainen päivä ettei jaksa.

+Jos kesken luennon tuntuukin ettei jaksa tai tulee joku ikävä oire tai tunne, voi poistua vähemmän huomiota herättävästi kuin livekoulusta.

+Säästyy rahaa kun ei tarvii matkustaa töihin tai kouluun, mutta toki vaatii sen et on kotona läppärit ja vehkeet valmiina.

Kirjoitti: Radikaalia mielenterveyttä -kollektiivi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s