Mihin työelämävalmennus valmentaa?

[kuvassa valokuva muurahaiskarhusta, joka seisoo pitkässä, osin ruskeassa heinikossa.]

En ole ollut palkkatöissä käytännössä ollenkaan aikuisiälläni. Korkeakouluopintoni jäivät kesken joitakin vuosia sitten, useiden sairauslomajaksojen jälkeen. Syynä on teini-iässä alkanut masennus.

Vuonna 2021 alkoivat työllisyyden kuntakokeilut ja minulle määrättiin omavalmentaja, joka joidenkin kuukausien päästä otti yhteyttä ensin puhelimitse, jonka jälkeen tapasimme. Tapaaminen tuntui ihan mielekkäältä ja tuli jopa sellainen vaikutelma, että työtöntä kuunnellaan ja rakennetaan jonkinlainen suunnitelma omien tarpeiden mukaan. Puhuimme työkokeilusta, mahdollisista uusista opinnoista sekä yli 30-vuotiaille suunnatusta yksityisen yrityksen tuottamasta valmennuksesta. Omavalmentajani kuitenkin vaihtui tämän tapaamisen jälkeen , enkä saanut uuden valmentajani yhteistietoja. TE-palvelujen oma-asioinnissa minulle oli asetettu hieman epäselvästi tehtäväksi työkokeiluun tutustuminen ja paniikissa jätin yhteydenottopyynnön ennen deadlinea ja sanoin, että voisin mennä aiemmin mainittuun valmennukseen.

Valmennuksesta soitettiinkin pian tämän jälkeen ja kyseltiin taustatietojani.  Valmennuksen kerrottiin alkavan ja saman viikon torstaina lähivalmennuksena ryhmässä ja perjantaina verkossa. Ilmoitin, että en pääse juuri tämän viikon torstaina osallistumaan mitenkään, mutta tämä ei kuulemma ollut ongelma, vaan voisin aloittaa heti seuraavana perjantaina verkkovalmennuksella. Vähän vaikutti, että minun haluttiin aloittavan mahdollisimman pian, liekö sitten syynä se, että tämä palveluntuottaja saa valmennuskurssinsa mahdollisimman täyteen ja sitä myöten enemmän rahaa? En tiedä.

Joka tapauksessa päätin, että jos asia kerran näin järjestyy, voin aloittaa jo seuraavana perjantaina. Minulle luvattiin, että infoa perjantain osallistumisesta tulee heti seuraavana päivänä tekstiviestillä. Valitettavasti infoa tuli vain torstain valmennuksesta, johon en siis ollut osallistumassa. Yrittäessäni ottaa yhteyttä – ensin tekstiviestillä, sitten soittamalla ja lopulta sähköpostilla – en saanutkaan ensin lainkaan yhteyttä, ja myöhemmin sain hämmästyneen sähköpostiviestin, jossa ihmeteltiin, että enkö tosiaan edes Teamsin kautta pääse torstaina osallistumaan.

Tällainen pakollinen tiedonmetsästys, jatkuva epätietoisuus ja epävarmuus yhdistettynä siihen, että tällä palvelulla on mahdollisuus käytännössä katkaista työttömyysturvani kokonaan, ei varsinaisesti edesauta omaa mielenterveyttäni. Tieto ei siis selvästikään ollut kulkenut, mutta lopulta sain infoa perjantaista, tämäkin johti tosin epäselvyyksiin aikataulujen kanssa. Tämäkin asia saatiin lopulta sovittua ja tehtävät tehtyä. Kyseinen valmentaja vielä ilmoitti sähköpostitse lähettävänsä minulle ”lukujärjestyksen”, jonka perään olen tosin saanut edelleen huudella, enkä vieläkään tiedä täsmälleen seuraavan viikon aikatauluja.

Tähän mennessä kyseisestä työllistymisvalmennuksesta ei ole aiheutunut itselleni muuta kuin täysin ylimääräistä stressiä sekä epäluottamusta näihin byrokraatteihin, joiden kanssa viestiminen tuntuu olevan täysin ylivoimaisen vaikeaa. Itse valmennuksen sisältö tämän yhden verkkokerran perustella nyt tuntuu olevan suunnilleen samaa tasoa yläkoulun opinto-ohjaustuntien kanssa.  Tuntuu vähän irvokkaalta, että työttömän pitää pitää kiinni aikatauluista tai tuki katkeaa, mutta minulle valmennusta järjestävälle taholle sovituissa aikatauluissa pysyminen ei ole tärkeää.

Kertoi: muurahaiskarhu

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s