Vinkkejä paniikki- ja ahdistuskohtauksista kärsiville ja heidän läheisilleen

fcdb5925cf5b33a93b85e867181da9be

[kuvassa valkoisella taustalla kuusi riviä norsuja peräkanaa. Norsut ovat yksinkertaisesti piirrettyjä ja väriltään vaalean vihreitä. Kukin pitää edellä olevan norsun hännästä. Toiseksi alimmalla rivillä yksi norsuista on muita pienempi ja väriltään tumman vihreä.]

Paniikkihäiriöstä/ahdistuskohtauksista kärsivälle:

-Jos sinulle on määrätty lääkkeet (olivat ne sitten rauhoittavia tai jotakin muuta), käytä niitä. Ei tarvitse odottaa, että asiat ovat “riittävän huonosti”. Lääkkeet on määrätty syystä ja oireenmukaiseen hoitoon.

– Joillakin verensokeri on yhteydessä paniikkikohtauksiin. Syöminen ennen ihmisvilskeeseen solahtamista saattaa tällöin vähentää paniikkikohtauksen riskiä.

– Kohtauksen iskiessä tarraa johonkin kiinteään, esimerkiksi portaiden kaiteeseen tai vaaterekkiin. Joskus voi olla hyvä nojata hetkeksi seinää vasten. Tämä voi auttaa paniikkikohtauksen aikana iskevään epätodellisuuden tunteeseen.

– Joillakin voimakkaat fyysiset tuntemukset helpottavat kohtausta. Voit kokeilla esimerkiksi istua kylmässä ulkoilmassa parvekkeella, ottaa kylmän suihkun tai maata vasten kovaa lattiaa.

– Erityisesti annihilaatioahdistukseen eli minuuden hajoamiseen kytkeytyvään paniikkikohtaukseen voi auttaa, jos toistelet nimeäsi tai pyydät toista tekemään niin. Voit myös verbalisoida kaiken tekemäsi: ”Nyt minä, Villivadelma, kävelen tuonne penkille istumaan. Istun siinä. Katselen koiraa. Koira on valkoinen. Minä vaihdan asentoa.” Ole rauhassa se itsekseen puhuva tyyppi!

– Laulaminen auttaa monia. Se voi auttaa rentouttamaan ylävartaloa ja vähentää hyperventilaatiota. Laulaminen myös auttaa aistituntemusten kautta saamaan kosketuksen itseen ja olemassaoloon.

Kumppanille/perheenjäsenelle/ystävälle/läheiselle/tutulle yleisiä ohjeita:

– Älä holhoa tai kehota paniikkihäiriöstä kärsivää reipastumaan/menemään ulos. Et voi tietää, kuinka paljon hän joutuu altistamaan itseään epämiellyttäville kokemuksille päivittäin.

– Tarjoudu lähtemään mukaan, jos esimerkiksi tuleva tapahtuma tai asiointi virastossa pelottaa.

– Osalle julkiset ruokalat ja ravintolat ovat hankalia paikkoja. Tarjoutuminen lounasseuraksi saattaa auttaa.

– Älä suutu, jos läheisesi haluaa jättää jonkin ison tapahtuman väliin. Voi olla, että hänellä on samalla viikolla useampia tapahtumia tai sitten hän on vain väsynyt – elämä ei saa olla pelkkää altistamista.

– Ilmoita suunnitelluista reissuista ja tapahtumista hyvissä ajoin. Näin paniikkihäiriöstä kärsivä voi varata kalenteriin aikaa toipua/valmistautua ja varmistaa, että käytännön asiat sujuvat mahdollisimman sulavasti.

Kun kohtaus iskee:

– Älä hyssyttele tai ylireagoi. Keskity olemaan tukena ja tarvittaessa pitämään kädestä kiinni. Mitä rauhallisempana pysyt, sitä vähemmän kuormitat paniikkihäiriöstä kärsivää läheistäsi: “Jos toinen on kovin huolissaan ja avuttoman oloinen, työnnän helposti omat tunteet syrjään ja alan näytellä, että olen ok, jotta toiselle ei tulisi paha olo.”

– Älä vaadi toista vastaamaan kysymyksiisi siitä, mikä ahdistaa. Se vain pahentaa tilannetta. Jos sinun on kuitenkin kysyttävä jotakin, kysy kysymyksiä, joihin voi vastata joko kyllä tai ei.

– Ole läsnä. Joitakin auttaa, kun toinen halaa ja pitää tiukasti kiinni. (Kysy kuitenkin aina lupa!)

– Esimerkiksi ympärillä olevista konkreettisista asioista puhuminen saattaa auttaa. Voit rupatella vaikka seuraavaa: “karkkipussista tulee tuoksu ja karkit on punaisia, vihreitä, keltaisia, valkoisia ja mustia jne.”

– Voi rauhallisesti muistuttaa, että “olet turvassa ja kohtaus menee pian ohi”. Myös se voi auttaa, että muistutetaan hengittämisestä (tarpeen mukaan voi sanoilla muistuttaa “nyt hengitä sisään, nyt ulos”).

– Myöhemmin voit mahdollisuuksien mukaan kysyä, haluaako toinen jutella kohtauksesta/sen laukaisseesta tekijästä. “Aina se ei ehkä oo tarpeen tai tunnu hyvältä, mut mä oon kokenu sen mahdollisuuden sellasena, et musta tavallaan pidetään huolta kunnes oon varmasti okei.”

kollektiivituotos

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s