Feministiä naurattaa/ei naurata

CG-aOTyWQAA0Ciz

Kävin viime viikolla kuuntelemassa Saara Särmän esitelmää riemukkaasta feminismistä. Särmä kertoi siinä, että huumori voi olla feministeille ja muutenkin aktivistityypeille keino jaksaa. Kun asiat on päin p:tä ja yhtä työmaata, huumori keventää taakkaa. Hauskuuden tärkeys ei ole välttämättä vakavien asioiden välttelyä, vaan (omasta ja toisten) hyvinvoinnista huolehtimista.

Huomasin, että olin jälkeenpäin positiivisesti yllättynyt esitelmästä ja tutkailin tuntojani: mistä epäluuloni aihetta kohtaan nousee? Varmaankin siitä, että sanat feminismi ja huumori (tai feminismi ja hauskuus) esitetään yleensä sellaisessa yhteydessä, jossa on kyse vallankäytöstä ja dissaamisesta: feministit ovat ilonpilaajia. ”Se on huumoria, älä nyt pienestä suutu” on vakiovastaus kun ottaa esiin seksismin, rasismin jne. sortavan menon. Huumorin, hauskuuden ja huumorintajuttomuuden määrittely (muiden puolesta) on vallankäyttöä.

Särmä ei onneksi antanut muita määreitä huumorille, tai ”radikaalille hauskuudelle” kuin että se ”kirvoittaa vapautuneen naurun”. Lisäksi huumori voi olla keino tuoda esiin epäkohtia jotka jää muuten piiloon. Eikä tullut sellainen olo, että kaiken on pakko olla hauskaa tai että huumori on aina ylivertainen valinta; huumori nyt vaan oli hälle se juttu ja siinä se.

Mulle oli valaisevaa huomata, että suhteeni huumoriin paljastui ristiriitaisemmaksi kuin luulin. Pidän toki itseäni hillittömän hauskana, ei sillä. Mutta olen samalla hyväksynyt jonkinlaisen häpeän siitä, että kaikki ei ole naurata, ”olen ilonpilaaja”. Olin varautunut siihen, että joku koittaa kertoa mulle, mikä on hauskaa, minkä pitäisi naurattaa mua, tai että kaikki pitää vääntää ilon kautta. Näin ei käynyt tällä kertaa, onneksi.

Nyt siis opettelemaan omaehtoisempaa, vapauttavampaa huumorisuhdetta. Sellaista, jossa saa olla häpeämättömästi huumorintajuton ja ilonpilaaja kun kyse on sortavasta huumorista – ja aivan hemmetin hauska ja huumorintajuinen silloin kun siltä tuntuu. Eikä kumpaakaan puolta tarvitse pyytää anteeksi eikä arvottaa yli toisen.

Lopuksi vielä kuva, joka repeilyttää aina:

1779859_10152320962371384_617365857117084752_n

[Kuvassa ylhäällä: netissä kiertänyt meemi, jossa vakavan näköinen valkoinen teinipoika pitää kylttiä, jossa lukee: Dear Girls, DON’T BE INSECURE, you don’t need make-up & nice clothes, you’re ALL fucking beautiful. Pojan ympärillä on tumma taivas ja tähtiä. Alempi kuva: Valkoinen tyttöoletettu joka vetää suupieliään alaspäin matkiatseen ylemmän kuvan ilmettä. Hänen kyltissään lukee: Dear boy in outer space: DON’T TELL ME WHAT TO DO.]

Kirjoitteli: Eli nah

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s