
Sisältövaroitukset: koronan aiheuttama poikkeustilanne
Monet joutuvat koronan takia siirtymään etäopiskeluun tai -töihin, mutta kotona työskentely ei välttämättä onnistu kaikilta yhtä helposti. Kokosin alle muutamia vinkkejä, joista olen itse hyötynyt!
Aikataulu
Jos ulkopuolelta ei tule tiettyä aikataulua, jota tulisi noudattaa, kannattaa asettaa itselle tietty kellonaika, jolloin aloittaa ja päättää työskentelyn. Näiden kellonaikojen ei tarvitse olla tyypilliseen virka-aikaan: nyt voi olla itse asiassa hyvä mahdollisuus kokeilla, mihin aikoihin työskentely sujuu luontevimmin itselle. Kuitenkin ilman rajattua työskentelyaikaa aloittaminen saattaa venähtää, mutta ilman päättymisaikaa houkuttaisi ehkä tehdä vielä se yksi juttu, joka on jäänyt roikkumaan.
Muista pitää taukoja! Kotona ei samalla tavalla ole ulkopuolelta tulevaa luennon päättymistä tai työkaverien kanssa sovittua kahvipaussia, mutta tauot ovat silti tärkeitä omalle jaksamiselle. Itse olen hyödyntänyt kotona pidettyjä taukoja kotitöiden tekemiseen pienemmissä erissä pitkin päivää: näin liikun jonnekin työpöydän äärestä ja päivän päätteeksi minun ei tarvitse aloittaa tiskivuoren purkamista.
Ainakin alkuun tuntimäärien seuraaminen lienee monille mielekkäämpää kuin suoritettujen työtehtävien. Uudessa tilanteessa saattaa yliarvioida oman puhdin saada asioita aikaiseksi ja asettaa omat tavoitteet liian korkealle. Kannattaa esimerkiksi muutaman päivän ajan tarkkailla, kuinka paljon oikeasti ehtii tehdä ja tarvittaessa asettaa työtehtäväkohtaiset tavoitteet niihin pohjautuen.
Työskentelypaikka
Työ- tai opiskelupäivään liittyy usein jonkin sorttinen fyysinen siirtymä, jonka aikana voi asettua työskentelymielentilaan, mutta kotona vastaavanlainen siirtymä ei monille ole mahdollinen. Sitä voi kuitenkin yrittää loitsia parhaansa mukaan! Työskentely kannattaa rajata johonkin sellaiseen tilaan, jota ei käytä muuhun. Ihanteellista on, jos pystyy varaamaan oman huoneen työskentelylle ja rajaamaan muut asiat oven ulkopuolelle. Monilla kuitenkaan ei ole ylimääräisiä huoneita eikä välttämättä edes erillistä pöytää, jonka voisi rajata pelkäksi työskentelypisteeksi. Olen itse vastaavissa tilanteissa havainnut hyödylliseksi, etten ainakaan tee hommia tismalleen samassa paikassa, kun katson kissavideoita: voin siirtää sen ainoan pöydän paikkaa, istua eri puolella sitä tai valloittaa lattiatilaa.
Myös yöpuvun vaihtaminen itselle tyypillisiin arkivaatteisiin voi toimia apuvälineenä työskentelymielentilan saavuttamiseen. Toisaalta kukaan ei estä pyjamissa hengaamista nukkumaanmenoon saakka, jos se tuntuu itselle parhaimmalta vaihtoehdolta!
Jos kotona työskentely kuitenkin tuntuu mahdottomalta ja oma taloudellinen tilanne sallii joustoa, voi asiakaskadosta kärsiviltä hotelleilta kysyä tarjousta huoneesta. Itselläni ei ole tästä kokemusta, mutta kuuleman mukaan joku oli saanut työskentelyhuoneen itselleen kuukaudeksi 150 eurolla!
Häiriötekijät
Kotona häiriötekijöitä voi olla vaikeampi karistaa. Tyypillinen, mutta toimiva vinkki on sijoittaa puhelin käden ulottumattomiin. Puhelimen vilkuilua voi myös estää erilaisilla sovelluksilla kuten Forestilla, jossa kasvava puu kuolee, jos tsekkaa puhelinta kesken työskentelysession. Toinen hyväksi todettu apuväline on StayFocusd, jonka kautta pystyy blokkaamaan tiettyjä nettisivuja. Jos kotona ei voi olla yksin työskentelyn aikana, kannattaa sopia rajoista ja keskustella siitä, miten molemmat voivat tarvittaessa saavuttaa työrauhan. (Lemmikkien ja lasten kanssa neuvottelu tosin lienee hieman hankalampaa…)
Etsi kohtalotovereita
Kokouksia ja seminaareja voidaan järjestää etäyhteyden kautta, mutta etäyhteyttä voi hyödyntää myös muuhun työskentelyyn! Jos yksin istuminen tuntuu vaikealta, ehdota tutulle, että työskentelisitte yhdessä etäyhteyden välityksellä. Voitte esimerkiksi sopia tekevänne omia projekteja tahoillanne tietyn aikaa ja pitää yhteisen tauon sen jälkeen. Tämä voi olla myös hyvä vinkki, jos omissa aikatauluissa pysyminen tuntuu hankalalta.
Jos mieleen ei tule ketään, kenen kanssa etäyhteyden välityksellä työskentely tuntuisi luontevalta, YouTube on onneksi pullollaan study with me -videoita! Ohessa yksi esimerkkikanava: https://www.youtube.com/channel/UCSQkQjPhnZw12Hj-SfsbX8w
Ole armollinen itsellesi
Jos etätyöskentely ei ole itselle luontevaa tai sitä ei ole aikaisemmin joutunut tekemään, ei ole realistista olettaa, että kaikki sujuu heti ongelmitta ja tehdyn työn määrä ja laatu on samaa tasoa kuin normaaleissa olosuhteissa. Etätyöskentelyn lisäksi stressitasoja nostaa varmasti myös yhteiskunnan tilanne ja tulevaisuuden epävarmuus. Nämä vaikuttavat siihen, kuinka hyvin pystyy keskittymään uusiin tilanteisiin. Muista siis olla armollinen itsellesi, vaikka et saavuttaisikaan kaikkea sitä, mitä olisit halunnut. Useammissa tilanteissa on kuitenkin hyödyllistä tehdä ei-minkään sijaan edes jotain!
Kirjoitti: Otava