Älä alenna rimaa, pidä huoli rajoistasi!

2222122-main_image

[kuvassa tumma kani jolla on musta-keltaiset valjaat hyppää esteen yli. Este on puna-keltaraidallinen]

Sisältövaroitukset: seksuaalinen häirintä, lapsen seksuaalinen ahdistelu.

A2 lisääntymis-ilta. Uskalsin avata vasta televisio-ohjelman lopussa Yle Areenan. Olin jo kuullut facebookin kautta, että yksi mielipide oli, että naisten kuuluisi laskea rimaa, jotta miehillä olisi mahdollisuus parisuhteeseen naisen kanssa. Näissä valituksissa puhutaan aina heterosuhteista ikään kuin muita ei olisi. Keskityn seuraavaksi niihin.

Olen itse korkeasti koulutettu 30- vuotias nainen. Kaikki rimanalentamispuheet satuttavat minua syvästi, koska itselläni on perheväkivaltatausta. Olen harvinaisen tietoinen siitä, että kaltaisellani naisella, jonka sosiaaliseen dynamiikkaan suhteessa muihin ihmisiin on kuulunut alistuminen, itseni vähättely ja omien tunteiden tunnistamattomuus on tavallista. Olen siis oikein hyvää materiaalia ajautumaan väkivaltaisen perhetaustani vuoksi parisuhteeseen, mikä jatkaa tuota samaa väkivallan kierrettä. 

Lisäksi tiedän, että joka kolmas nainen on kokenut tai tulee kokemaan väkivaltaa parisuhteessaan. Lisäksi kulttuurissamme on seksuaalinen ahdistelu on normaalia. Se alkoi itselläni oman isäni tekemästä kopeloinnista ja rajojen ylittämisestä jo 4- vuotiaana ja sitä jatkui 12-vuotiaaksi. Muiden miesten huutelu ja seuraaminen koulumatkalla alkoi 14-vuotiaana, murrosiän korvilla ja on jatkunut 30- vuotiaaksi asti. Siihen on mahtunut paljon kaikenlaista; kerran eräs mies tunki kätensä haaruksiini hameeni alle. Sitä ennen eräs mies oli säikäyttänyt ja loukannut intimiteettiäni sivelemällä selkääni ja takapuoltani takaapäin, kun olin tanssimassa. Puhumattakaan monista muista kokemuksista.

Kun peilaan näitä kokemuksiani vasten rimanalentamispuhetta se tuntuu loukkaavalta, koska se tarkoittaa minulle sitä, että minun olisi hyväksyttävä toisessa ihmisessä hänen omat väkivaltaiset tapansa kohdella naisiksi olettamiaan ihmisiä. 

Tuo kuuluisa rima on raja. Omien väkivallan kokemuksista kumpuavien mielenterveysongelmieni vuoksi itselläni tuo raja on myös sitä varten, että itselleni valikoituisi kumppani, jonka kanssa pystyisin parantumaan lisää ja joka pystyisi näkemään tietynlaisen käytöksen yhteyden haavoittamiseen. Miksi minun pitäisi luopua siitä, että kumppanini pystyisi kohtaamaan minut sellaisena kuin olen? Miksi minulla ei saisi olla rimaa niin korkealla, että sen yli valikoituu itselleni sopivia ihmisiä? Miksi ylipäätään naisten kuuluu luopua rajoistaan, jotta miehet saisivat kumppaneita? Niin, se riman alentamisen vaatimus on itsekäs ja lyhytnäköinen vaatimus, jonka ytimessä on typerä näkökulma, että naisten kuuluu luopua rajoistaan, jotta jokainen naisen haluava mies saisi sellaisen. Viis siitä, mitä se nainen haluaa ja tarvitsee. Siitähän siinä vaaditaan luopumaan: omista tarpeista ja haluista suhteessa.

Jos riman liiallinen korkeus tarkoittaa sitä, että sen laskeminen tarkoittaa mahdollisesti väkivaltaisten tai väkivaltaisten ihmisten pääseminen osaksi omaa elämää, on turha valittaa riman olevan ”liian korkealla”. Rimaa ei todellakaan kannata laskea oman turvallisuuden ja hyvinvoinnin kustannuksella.

Kertoi: Femme Hope

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s